Як українці ставляться до легалізації ринку азартних ігор?

Коментарi:

Азартний бізнес перебував в Україні під забороною багато років поспіль. За цей час у багатьох склалася стереотипна думка: все, що пов'язано з азартними іграми, – погано. Вони вважають, що подібні розваги чреваті розвитком лудоманії. Але це помилкова думка. Виведення ринку азартних ігор з тіні-шлях до вирішення проблем, пов'язаних із залежністю, шахрайством, марнотратством і ПР.якщо раніше його ніхто не контролював, користувачі, як і компанії, робили все, що хотіли, зараз кожен їх крок знаходиться під контролем.

Чи змінилася думка українців щодо легалізації азартного бізнесу через 2 роки

Щоб зрозуміти, що думають українці про легалізацію ринку азартних ігор через 2 роки після прийняття закону, фахівці провели ряд соціальних опитувань. Вони з'ясували, що зараз вже більше 50% жителів України підтримують рішення президента. Причому якщо раніше такої думки дотримувалися в основному люди від 21 до 35 років, зараз збільшилася кількість прихильників у віці 55+ років. Багато респондентів навіть виявили бажання спробувати себе в азартних іграх. Найбільше їх приваблюють ставки на спорт, ігрові автомати, в які можна пограти онлайн, і рулетка.

Число людей, які виступають проти легалізації, тому як асоціюють азартний бізнес з кримінальним світом і вважають небезпечним, зменшилася. Але такі респонденти все ще є. На думку фахівців, якщо ринок азартних ігор буде і далі розвиватися, демонструючи хороші показники, то кількість супротивників в рази скоротиться. Але для цього потрібен час.

Чому звичайні жителі України та експерти виступають за функціонування легального гемблінгу

Багато спочатку розуміли, навіщо легалізувати ринок. Вони відзначали, що це посприяє його детінізації, боротьбі з лудоманією і викоріненню закладів, які працюють підпільно і часто виявляються звичайними шахраями. За 2 роки існування легального азартного бізнесу стало остаточно ясно, що він позитивно позначається на розвитку різних сфер і життя українців в цілому. Експерти виділяють ряд ключових досягнень, які спостерігаються в гемблінг-сфері:

  • Поліпшення економіки країни. Кожна компанія, яка виходить на український ринок, купує ліцензію. Також оператори і гравці платять податки. Всі виручені кошти спрямовуються в державну казну. Завдяки цьому за 2 роки вона була поповнена практично на 1,8 млрд грн. Але це далеко не межа. Якщо ринок азартних ігор буде розвиватися, уряд вирішить ряд відкритих питань, гемблінг-сфера зможе, за попередніми даними, щорічно приносити до бюджету близько 6-7 млрд грн. Нагадаємо, що більша частина коштів спрямовується на розвиток медицини, спорту, культури, науки, освіти.

  • Збільшення кількості спонсорів. Оператори для підвищення клієнтської лояльності, впізнаваності бренду і демонстрування соціальної відповідальності виступають спонсорами різних спортивних і культурно-масових заходів. Також багато компаній активно займаються благодійністю-відраховують частину заробітків благодійним фондам і створюють власні соціальні проекти.

  • Збільшення кількості робочих місць. Компанії, які заходять на український ринок, працевлаштовують українців, наймаючи їх на посади економістів, фінансистів, айтішників, маркетологів та ін.

  • Розвиток готельно-ресторанного бізнесу. Так як наземні компанії працюють на базі готелів, вони допомагають їм розширювати клієнтську аудиторію і покращувати інфраструктуру.

  • Розширення можливостей українських користувачів. Через збільшення конкуренції на ринку кожен оператор намагається виглядати в очах потенційних клієнтів найкращим, тому пропонує вигідні умови співпраці, весь час удосконалює сервіс, розширює кількість послуг, можливостей та ін.

  • Боротьба з лудоманією. Якщо до прийняття закону ігрова діяльність українців ніким не контролювалася, зараз все інакше. Представники КРАІЛ створили спеціальний реєстр осіб, яким заборонено грати в азартні ігри. Також були створені спеціальні центри, що займаються лікуванням лудоманії, наданням консультацій самим гравцям і їх сім'ям.

В українського ринку азартних ігор є всі можливості для подальшого розвитку. Якщо уряд вирішить існуючі проблеми, вдасться в рази збільшити кількість операторів, гравців, іноземних спонсорів і туристів. Так що в перспективі азартний бізнес зможе поповнювати державну казну в 3-4 рази більше, ніж зараз.