В окопах українських воїнів зігрівають свічки з Миколаєва

Коментарi:

В гуманітарному штабі Миколаєва виготовили тритисячну окопну свічку.

Майже щодня на фронт та до прифронтових позицій українських військових волонтери відправляють понад сто таких виробів.

– Картон, парафін, бляшанки та робочі руки — це все, що необхідно для виготовлення свічок. Парафін добре тримає тепло, ці свічки не лише світять, а й гріють. Якщо трохи помудрувати, то можна закип’ятити воду, або розігріти якусь їжу, – розповіла волонтерка Олена Гончарова кореспондентам "Суспільне. Миколаїв".

На виготовлення однієї свічки потібно менше десять хвилин. Найдорожчою складовою є парафін – один кілограм коштує 140 гривень.

Олена Гончарова каже, що випадково стала однією з ланок цього виробництва: попросила в соціальних мережах вітати її з Днем народження не подарунками, а донатами на парафін. З того моменту налагодився безперервний процес постачання матеріалів, зокрема і консервних бляшанок.

– Ми з першого разу назбирали на сто кілограмів парафіну— розповіла Олена Гончарова.

За підрахунками волонтерки Ольги Колеснік, з п’ятдесяти кілограмів парафіну можна зробити близько 280 свічок, а це понад 800 годин горіння.

«Свічки горить близько трьох годин. З бляшанками від горошку, від квасольки, від кукурудзи — десь 4-4,5 години. Головне в цьому – це парафін. Він має бути майже окропом. Бо коли він не дуже гарячий, він дотікає і застигає, тобто не ефективно буде, — сказала Ольга Колеснік.

Фото А. ГОРДИЕНКО

Інколи парафін змішують з воском. Але останнього має бути не більше 30 відсотків, інакше від свічки буде більше кіптяви та менше корисної дії, – діляться секретами волонтерки.

Крім окопних свічок волонтери виготовляють розпалювачі для багаття.