Найпопулярніші імена у Миколаївській області: як називали дітей у 2022 році

Коментарi:

Завершився 2022-й, його підсумки підбиває Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. І яким би страшним не був минулий рік, люди одружувалися та народжувалися дітки.

Причому шлюбів у 2022 році в Миколаївській області зареєстровано більше, ніж у 2021-му – 6380 проти 5942. А малюків народилося, звичайно, менше – 4612 у 2022-му, а у 2021 році з'явилися на світ 7074 мешканців Миколаївської області.

Окрім статистики, пов'язаної з показниками народжуваності, смертності, кількості шлюбів та розлучень, є категорія, яка завжди викликає особливий інтерес – які імена давали своїм дітям мешканці Миколаївщини?

Миколаївські Діми та Поліни

Зазначимо, що 2022 рік – не найвидатніший щодо батьківського «креативу», проте співробітникам, які відповідають за реєстрацію новонароджених, нудьгувати не доводилося.

У відомстві констатують, що здебільшого ім'я обирають виходячи з сімейних традицій, за якими сина чи доньку називають на честь батька, дідуся, матері, бабусі чи близьких родичів. Деякі дітки отримують своє ім'я завдяки літературним чи кіногероям. А є й ті, кого назвали за правилами нумерології та астрології.

Отже, як повідомила «Миколаївським новинам» начальниця Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ольга Донченко, найпопулярнішими жіночими іменами у 2022 році на Миколаївщині стали: Поліна, Ганна, Єлизавета, Софія, Аліса, Вероніка, Мілана, Марія, Вікторія, Єва.

А хлопчиків найчастіше називали Дмитро, Богдан, Єгор, Станіслав, Тимофій, Іван, Володимир, Сергій, Роман, Артем, Максим, Олександр, Владислав, Матвій, Данило.

Рідкісні та креативні

"Мода" на незвичайні імена з'явилася ще за часів СРСР. Тоді батьки називали дітей на честь героїв революції та перших п'ятирічок. Так виникли Веліор – Велика Жовтнева революція, Владилен – Володимир Ілліч Ленін, Владлен – Володимир Ленін, Даздрасмигда – "Да здравствует смычка города и деревни!", Лапанальда – "Лагерь папанинцев на льдине". У середині XX століття люди, натхненні перемогою у Другій світовій війні, стали давати дітям патріотичні, на їх погляд, імена: Пофістал (Переможець фашизму Іосип Сталін), Ізіль ("исполнитель заветов Ильича"), Статор ("Сталин торжествует"). З того часу минуло багато років, але батьківська фантазія не вичерпується. Хоча ці незвичайні поєднання практично відійшли у минуле.

До речі, Міністерство юстиції України виділило серед незвичайних імен для дівчаток у 2022 році в країні, наприклад, ім'я Джавеліна (мабуть, на честь американського протитанкового ракетного комплексу, який знаходиться на озброєнні ЗСУ). А ось серед незвичайних імен для хлопчиків Мін'юст згадав такі імена як Іскандер та Сармат. Нагадаємо, що так називають відомі російські ракети.

Зрозуміло, що дітей, швидше за все, не на їхню честь називали (Іскандер – це поширене серед східних народів ім'я, а Сармат – серед осетин), але під час війни з рф ці імена звучать дещо двозначно (особливо, коли на них акцентує увагу Мін'юст).

2022-го в Миколаївській області унікальні чоловічі імена не реєстрували.

Скоріше їх можна назвати рідкісними: Акім, Ельдар, Всеволод, Едвард, Алішер, Антоній, Сава, Златан, Леон, Домінік, Стефан, Еміль, Фаддей, Хоміджон, Дамір, Герман, Дамір, Хазар, Ібрагім

А ось дівчатка за креативом хлопчиків затьмарили. Були зареєстровані такі імена, як Жасмін, Адель (Аделіна), Аврора, Лілі, Каталія, Камілла, Асена, Еліна, Ніколетта, Авіталь-Азаліна, Мія, Ніка, Ясміна, Аріна, Емілія, Аміна, Ліоннела, Февронія, Емма, Аврора , Ілана.

Але, як би не називали батьки своїх дітей, «Миколаївські новини» бажають малюкам, щоб їхня доля склалася благополучно, незалежно від імені. Тим більше, що, згідно із законом, після досягнення 18 років кожен із тих, хто з волі батьків набув оригінальних імен, може перейменувати себе за власним розумінням – якщо, звичайно, виникне подібне бажання.