ЄС анонсував нові санкції проти російських держпропагандистів та військових

Коментарi:

Також нові санкції передбачають блокування експорту на 10 млрд. євро.

Десятий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії торкнеться політичних діячів, військових та співробітників державних ЗМІ, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на спільній прес-конференції.

Вона наголосила, що останнє буде зроблено на прохання президента України Володимира Зеленського. «Ми націлимося на путінських пропагандистів, тому що їхня брехня отруює громадський простір у Росії та за кордоном», — заявила фон дер Ляйєн.

Також новий раунд санкцій передбачає блокування експорту на 10 млрд. євро. Глава Єврокомісії зазначила, що майбутні обмеження «ще більше виснажать військову машину Росії» та «розхитають основи її економіки».

Раніше фон дер Ляйєн говорила, що десятий пакет «закриє всі шпарини» для обходу вже існуючих заходів і передбачає покарання для тих, хто робить такі спроби. Також повідомлялося про розширення обмежень щодо виробництва безпілотників та товарів подвійного призначення, які використовує військово-промисловий комплекс Росії. ЄС має намір ухвалити нові санкції до річниці початку війни в Україні – 24 лютого.

Посилення обмежувальних заходів до цієї дати анонсував і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він підкреслив, що це «має стати сигналом для президента Путіна про те, що йому не вдається реалізувати свої імперіалістичні плани».

Водночас, Зеленський на прес-конференції закликав ЄС запровадити обмеження проти російської атомної галузі, а також IT-компаній, які підтримують агресію.

Раніше фон дер Ляйєн говорила, що союзники України «встановили найпотужніші санкції з можливих, які призведуть економіку Росії до десятиліть рецесії та залишать її промисловість без сучасних та критично важливих технологій».

З початком вторгнення в Україну понад 40 провідних держав приєдналися до санкцій проти Росії. Навіть ті країни, які формально зберігають нейтралітет, часто не хочуть порушувати обмеження, побоюючись вторинних санкцій чи проблем у відносинах із ключовими економічними партнерами. У цьому сенсі Росія є головним світовим ізгоєм: за кількістю санкцій вона випередила Іран, Сирію, Північну Корею та Венесуелу. Число введених проти неї обмежень перевищує 13 тисяч.