Війною в Україні Путін зруйнував свою міжнародну шпигунську мережу

Коментарi:

Розв'язавши війну в Україні, Володимир Путін досяг результатів, прямо протилежних тим цілям, що він ставив.

Намірившись явити світові велику державу, він зробив Росію країною-ізгоєм. Намагаючись не допустити розширення НАТО, домігся того, що нейтральні Фінляндія і Швеція подали заявки на вступ до альянсу і незабаром у Росії з'явиться 1300-кілометровий кордон з країною НАТО. Маючи намір зруйнувати «загниваючій колективний Захід», згуртував його навіть сильніше, ніж за часів холодної війни. Прагнучи об'єднати Україну з Росією, відштовхнув її щонайменше на десятиліття. Піднімаючи Росію з колін, вкинув її в хаос, підірвав економіку, повернувши назад її розвиток, спровокував втечу близько мільйона людей.

Але виявляється, що Путін програє ще одному фронті – невидимому. Своїми діями співробітник КДБ, який свого часу служив у НДР, завдав нищівного удару по операціях російських спецслужб за кордоном. За минулий рік вони зазнали більших збитків, ніж за весь час після закінчення холодної війни, пише The Washington Post (WaPo) за результатами спілкування зі співробітниками західних спецслужб та урядів. За їхніми словами, масштаб втрат виявився великою несподіванкою для російських спецслужб і сильно підірвав їхню здатність проводити операції з впливу в Європі, підтримувати зв'язки з агентурою, в принципі зберігати агентські мережі та забезпечувати Кремль важливою інформацією, включаючи готовність західних лідерів продовжувати надавати військову допомогу Україні. .

"Світ дуже сильно змінився для російських спецслужб", – говорить Антті Пелттарі, директор служби зовнішньої розвідки Фінляндії. За його словами, «їхні можливості виявилися сильно підірвані» через масову висилку шпигунів, у тому числі тих, хто працював під дипломатичним прикриттям, арешт агентів, більш ворожу атмосферу в Європі.

Крім того, допомогло посилення співпраці між спецслужбами в Європі та зі США, розповіли WaPo офіційні особи. Наприклад, до початку війни в Україні деякі європейські країни критикували Німеччину за недостатньо серйозне ставлення до російських загроз; тепер ситуація змінилася, наприкінці минулого року німці провели операцію з виявлення «кроту» у Федеральній розвідувальній службі (БНД), якою виявився високопоставлений офіцер. А США в січні допомогли Німеччині затримати німця, який контактував з ним, який передавав секретні дані ФСБ.

Бачачи, в якій складній ситуації опинилися російські спецслужби, ЦРУ та ФБР вирішили скористатися моментом і стали активніше ділитися розвідданими з європейськими колегами, кажуть джерела WaPo. Про допомогу США в арештах співробітників ГРУ (Головного управління Генерального штабу – російської військової розвідки) та боротьби з агентурними мережами повідомляли Швеція, Норвегія та низка інших країн.

Крім того, ФСБ і ГРУ зараз багато в чому поглинені проблемами на українському фронті, викликаними, зокрема, їхніми катастрофічними помилками під час підготовки до вторгнення.

За словами високопосадовців західних спецслужб, Росія намагається заново укомплектувати розвідниками свої посольства в Європі. Кен Макколлум, директор британської контррозвідки МІ-5, повідомив минулого року, що уряд «з міркувань національної безпеки відхилив понад 100 заявок від Росії на дипломатичні візи» з 2018 р., коли Лондон вислав 23 підозрюваних у шпигунстві росіян у відповідь на спробу отруєння Сергія Скрипаля.

Намагаючись відновити розвідувальні мережі, російські спецслужби роблять дії, яких раніше уникали і які підвищують можливість виявлення їх співробітників. "Рівень готовності до ризику у російських агентств зростає, [у деяких випадках] вони, як мені здається, діють від розпачу", – сказав WaPo співробітник відділу контррозвідки ФБР. Наприклад, посилають співробітників, висланих із однієї європейської країни, до іншої, сподіваючись на неузгодженість у діях різних спецслужб. "У нас немає ілюзій, звичайно, росіяни намагатимуться" відтворити свої шпигунські мережі в Європі, каже високопоставлений співробітник західної розвідки. Але і його країна, і інші зараз обмінюються інформацією про висланих із членами Євросоюзу. За його словами, йому не відомо про жодний успішний випадок, коли Росії вдалося б змінити шпигуну країну перебування.

Москва також намагається посилати до Європи нових співробітників, користуючись великими потоками біженців, але вони не мають того захисту та переваг, що отримують агенти, які працюють під дипломатичним прикриттям. До того ж, у них може бути недостатньо досвіду, підготовки та джерел інформації порівняно з тими, хто вже був оголошений персоною нон-грата, кажуть західні чиновники.

Також відомо про спроби проникнення до європейських структур «нелегалів» з інших країн – російських агентів, які давно вели там життя пересічних громадян.

Минулого року в аеропорту Амстердама пасажир із бразильським паспортом заявив, що влаштувався стажером до Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС). Насправді, як випливає зі слів західних чиновників та судових матеріалів, це був співробітник ГРУ Сергій Черкасов, направлений до Бразилії понад десятиліття тому. Він жив там за підробленими документами, але при цьому зміг повчитися у дублінському Трініті-коледжі та у Школі міжнародних досліджень Університету Джонса Хопкінса. Він справді влаштувався стажером у МКС, який, зокрема, займається розслідуванням військових злочинів Росії в Україні.

Нідерланди вислали його до Бразилії, де він зараз відбуває тюремний термін за декількома звинуваченнями, включаючи підробку документів.

У грудні влада Німеччини затримала Карстена Лінке, який працював у БНД начальником відділу радіоелектронної розвідки, а в 2022 р. був призначений головою служби внутрішньої безпеки. На другій посаді він встиг опрацювати недовго, але мав доступ до файлів 6000 співробітників БНД, включаючи секретних агентів.

Одна із західних розвідок (представники Німеччини її не називають) поінформувала Берлін, що виявила у російських спецслужб документи БНД. У вересні 2022 р. розпочалася операція з пошуку «крота», яка швидко призвела до Лінки.

Його контакт, Артур Еллер, батьки якого на початку 1990-х років переїхали їх Росії до Німеччини, займався торгівлею алмазами та дорогоцінними металами і багато їздив світом, торік у нього було близько 100 поїздок. Часто він бував у Москві. Раніше повідомлялося, що Лінке та Еллер познайомилися у 2021 р. у Баварії, де обидва жили, на футбольному заході (співробітник БНД на добровільних засадах тренував молодіжну футбольну команду). Але джерела WaPo розповіли, що, за останніми даними, їх міг уявити один одному член ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (яку активно підтримувала російська влада).

Еллер прилетів на різдвяні свята з сім'єю до родичів дружини у Флориду, і там за нього серйозно взялися співробітники ФБР, встановивши постійне стеження. Коли в січні він хотів вилетіти до Німеччини, його затримали в аеропорту, і на допиті Еллер розповів про свої зв'язки з Лінке та ФСБ. Щоправда, на його твердження, він вважав, що, передаючи документи від Лінке в Москві, допомагає БНД.