Російський тримаран зазнав аварії в Тихому океані. На допомогу прийшли українські моряки

Коментарi:

Українські моряки врятували екіпаж російського трімарану Russian Ocean Way, який робив навколосвітнє плавання і зазнав аварії в Тихому океані.

Історію порятунку судна розповіло видання «Сибір. Реалії».

Росіяни вийшли у плавання в липні 2021 року з Кронштадту і з того часу пройшли понад 13 тисяч морських миль, у тому числі вздовж берегів 13 держав.

Наприкінці лютого 2023 року тримаран вийшов із чилійського порту Талькауано, а в середині березня росіяни потрапили в шторм, після якого виявили серйозну поломку кермового механізму. Коли стало ясно, що несправність не вдасться усунути самотужки, екіпаж подав сигнал лиха, на який відгукнулося суховантажне судно Sounion з українсько-філіппінським екіпажем.

Пошуки тримарану зайняли п'ять годин. Підйом росіян на борт балкера зайняв ще кілька годин через сильну хвилю. «Тримаран підкидало [на хвилі] метри на три. Щоб потрапити на трап, скинутий з палуби, треба було чекати, коли тримаран піднесе до борту. Часу, щоб ухопитися за трап і схопитися на нього менше секунди, потім борт суховантажу летить вгору, а тримаран провалюється вниз і відскакує в море», – розповів капітан російського судна Станіслав Березкін.

Коли екіпаж Russian Ocean Way опинився на борту балкера, Sounion узяв російське судно на буксир. Тоді ж росіяни дізналися, що їх урятували українці.

За словами Березкіна, він намагається не обговорювати війну, яку Росія розпочала проти України, у розмовах із українським екіпажем. Капітан Sounion розповів, що він родом із Маріуполя, але після початку повномасштабної війни, коли російські військові взяли місто в облогу, був змушений поїхати від бомбардувань до Києва.

«Більш ми нікого ні про що не питали. Погана це тема», – пояснив Березкін. Капітан Sounion попросив журналістів не вказувати у статті своє ім'я.