США отримують розвіддані практично з усіх російських спецслужб

Коментарi:

Витік секретних документів із Пентагону свідчить про те, що практично всі російські спецслужби перебувають під ковпаком американської розвідки.

Про це пише The New York Times (NYT), яка проаналізувала понад 50 сторінок документів, які останніми днями розійшлися по соціальних медіа.

Загалом, за оцінками аналітиків, у мережу вибігло близько 100 сторінок. Представники американських спецслужб вважають документи загалом справжніми, хоча принаймні в одному з них було виправлено цифри, зазначає NYT.

З них можна скласти уявлення не лише про те, де збирається інформація (серед джерел — Генеральний штаб; ГРУ, або зовнішня розвідка Міноборони; саме міністерство; Національний центр управління обороною), а й як. Наприклад, у щоденному розвідувальному зведенні ЦРУ вказується, що для прослуховування розмов у Міністерстві оборони Росії використовувалися засоби радіоелектронної розвідки.

Отримані відомості містять, зокрема, щоденні попередження про час ракетних ударів та бомбардувань, які здійснюють російські війська; це дозволяло США попереджати Україну про підготовку обстрілів. Документи також показують, наскільки ослаблені російські війська, пошарпані важкими боями, що не приносять результату. Так, Національний центр управління обороною визнавав у лютневій доповіді «зниження боєздатності» військ у східній Україні.

У структурах військового командування Росії, якщо вірити документам, США скрізь є очі та вуха. В одному з документів із грифом «цілком таємно» розповідається про плани Генштабу протистояти танкам, які постачають Україні країни НАТО. Для їх знищення пропонується встановити три зони вогню в залежності від відстані. Крім того, йдеться про необхідність навчити солдатів боротися з натовськими танками, розповівши про їхні вразливі місця. Також пропонується виплачувати грошову винагороду за їх знищення та надання відеодоказів.

У деяких розвідках міститься інформація про плани російського військового командування та їх аналіз. В інших дається точна інформація про удари, що готуються. Так, у березні в Міноборони обговорювався ракетний обстріл низки об'єктів в Одесі та Миколаєві; його метою, за оцінкою американської розвідки, було знищення складу дронів, системи ППО та вбивство українських солдатів. 24 березня Міноборони Росії повідомило про знищення ангару з безпілотниками на Одещині; у ті ж дні були повідомлення про обстріл у Миколаєві та інших містах. Невідомо, чи скористалися українці попередженням США, щоб уникнути втрат, зазначає NYT.

У документах із витоку також розповідається про інформаційну кампанію, яку ГРУ планувало в Африці для «просування російської зовнішньої політики» та з метою налаштувати громадську думку проти США. Ще одна тема – як російський хакер поділився з ФСБ скріншотами, що показують доступ до газової інфраструктури Канади, додає The Wall Street Journal.

Хоча документи, які опинилися в публічному доступі, не містять інформації про плани Збройних сил України, у тому числі про контрнаступ, що готується, вони можуть нашкодити їй і її союзникам, наводить NYT думка колишніх і чинних військових чиновників США. Росія завдяки їм може виявити джерела витоку інформації та перекрити їх.