Засновник Roosh Сергій Токарєв розповів про прогрес у розвитку штучного інтелекту та супутніх ризиків

Коментарi:

Засновник Roosh Сергій Токарєв розповів про прогрес у розвитку штучного інтелекту та супутніх ризиків

Штучний інтелект — один із найбільш обговорюваних феноменів у світі, а особливо сильний резонанс викликав алгоритм GPT від OpenAI. IT-підприємець Сергій Токарєв вважає, що винахід цієї технології став по-справжньому революційною подією, порівнянною з появою Інтернету чи мобільних телефонів. Настільки просунутий ІІ — величезне досягнення людства, яке, проте, не тільки відкриває нові можливості, а й несе серйозні ризики.

«Точку сингулярності досягнуто»

Сергій Токарєв уже довгий час цікавиться штучним інтелектом. Він заснував компанію Roosh, яка займається інвестиціями та розвитком стартапів на базі машинного навчання, а також фінансує подібні проекти як приватна особа. На його думку, майбутнє, яке показували нам у фантастичних фільмах кінця минулого століття, вже настало, і найсерйозніша етична проблема у сучасному світі пов'язана саме з ІІ.

Третє покоління GPT здавалося невинною і досить захоплюючою іграшкою, але в березні 2023 OpenAI випустили GPT-4, який навчався на результатах роботи свого попередника, — і це вже насторожує, розмірковує інвестор. Ілон Маск, Кріс Ларсен, Стів Возняк та багато інших експертів навіть підписали відкритий лист із вимогою зупинити роботу над системами штучного інтелекту та не випускати більш потужних версій, оскільки це може бути небезпечно. Адже надалі самонавчання ІІ продовжиться, і залишається лише гадати, після якої ітерації він стане некерованим.

«Мені здається, цього року точку сингулярності було досягнуто. Ми перестаємо відстежувати швидкість прогресу у розвитку. І це щось унікальне» , – коментує Сергій Токарєв. ІІ клацає тести Тьюринга як горішки, а ми ледве можемо відрізнити реального співрозмовника від комп'ютера. Той же ChatGPT може легко спантеличити, тому що він навчений вловлювати людські емоції і давати відповіді, які ви хочете почути.

Контроль над ШІ

Цілі для розвитку штучного інтелекту були добрі. Очікувалося, що машина замінить людину у важких робочих процесах, але ніхто не підозрював, що вона зможе писати вірші, малювати портрети або писати код. Вийшло так, що багато сфер бізнесу та професії опинилися під загрозою вимирання, розповідає Сергій Токарєв.

Наприклад, система Google вже програє ChatGPT, який дає користувачеві точні відповіді на будь-які питання і при цьому працює без реклами. Також не при справах можуть виявитися творчі спеціальності: художники, письменники, музиканти — залишаться лише фахівці найвищого рівня, які доводитимуть до ладу напрацювання, створені комп'ютером. Іншими словами, будь-які професії, які зможе легко замінити ІІ, зникнуть, переконаний підприємець.

З огляду на все це ринок теоретично може спробувати зупинити прогрес, взяти його під контроль. Але це вже неможливо. Бізнеси та цілі держави продовжать використовувати технології нишком, удосконалювати їх та видозмінювати під власні потреби. Згодом з'явиться величезна кількість версій GPT, і деякі з них будуть експериментальними, про які ніхто не заявлятиме публічно.

«Наразі GPT обмежений моральними моментами. Наприклад, у нього не можна дізнатися, як створити бомбу. Є багато питань, на які він відмовляється відповісти» , – пояснює Сергій Токарєва. Але якщо держава чи приватні корпорації знайдуть спосіб тишком-нишком обійти ці обмеження і дадуть ІІ «зелене світло» на видачу будь-яких відповідей, навіть найжорсткіших, ніхто їм не зможе це заборонити. Питання одне: чи залишилася ще точка контролю, чи ми вже програли цю битву?

Чого чекати від ШІ у майбутньому

Сергій Токарєв припускає, що з подальшим розвитком штучного інтелекту світ розділиться на дві частини: на творців та споживачів. Залишаться фахівці, які продовжать вигадувати нові алгоритми та звичайні люди, які використовують інноваційні розробки в побуті. Основний прогрес відбудеться у сферах, пов'язаних з аналітикою та прогнозуванням, де, до речі, ІІ теж відіграє не останню роль.

Чекати на прорив варто в індустрії Biotech. Як приклад бізнесмен наводить компанію BigMind, яка займається синтезом білків. Також великі зрушення можуть статися у сфері аналізу Big Data. Зараз штучний інтелект допомагає дослідникам скорочувати час для проведення експериментів за рахунок швидкої обробки великих масивів інформації та моделювання ситуацій.