Курорт «Коблево» переїхав на Тілігул: природа ландшафтного парку гине від навали людей та машин

Коментарi:

А біля шлагбауму, встановленого керівництвом парку, просто збирають гроші за в'їзд.

Активісти б'ють на всі дзвони: хаотичний туристичний сезон у регіонально-ландшафтному парку «Тилигульський» може завдати непоправної шкоди. І вся природна цінність Великої Української (Чилової) коси знищиться через бажання заробити на ній гроші. На жаль, повторюється ситуація з Кінбурном.

Кандидат наук, доцент, заступник голови миколаївської філії Національного екологічного центру України Інна Тимченко показала звичайні вихідні на Чиловій косі. По місцях росту червонокнижних рослин і там, де гніздяться рідкісні птахи, їздять машини і стоять «генделики».

Далі публікуємо пост Інни Тимченко

Що ми отримаємо після такого туристичного сезону на Тілігулі:

зруйнований та пошкоджений рослинний покрив, що утримує косу;

знищено місця зростання морківниці прибережної (зараз місця її зростання повністю атакували машини, намети та генделики «Тілігул Клабу»);

порушення місць гніздування та годування птахів (невідомо, чи в такий всетилігульський ґанделік прилітатимуть птахи);

- забруднення лиману (у будь-якому випадку воно неминуче)

Одним словом, вся природна цінність коси знищиться внаслідок бажання заробити на ній гроші, те саме ми проходили з Кінбурном.

Що могла б зробити влада та керівництво РЛП Тилігульський:

1) розрахувати рекреаційну ємність, прописати та затвердити правила охорони на косах та інших рекреаційних ділянках; установка кафе та ін, а в косу – пішки. Чому це реально? Тому що так стояв колись гарний ресторанчик «Равликова ферма». Але господар цього року також переніс свій бізнес саме на українську косу. До речі, великий намет Равликовий ферма (на фото) і маленький такий намет біля адміністративного будиночка РЛП Тилігульський)

2) і після цього вже обмежити в'їзд автотранспорту на косу, хоча б починаючи з озера до кінця коси та біля узбережжя.

Натомість зробили

- хотіли встановити шлагбаум, не подбавши про альтернативи (щоб просто знімати кошти з авто),

- перенесли бізнес і побудували новий саме на косі, аж до кінця коси!

- провели підземні комунікації по всій косі,

- залишили сміття

- поставили біотуалети прямо біля води

- повністю відсутній контроль з боку парку.

І все, що там відбувається, за згодою парку керівництва парку.

Хто стежить за в. керівником РЛП Олександром Дяченком? Всі бачили, як він писав і знімав підприємців, які забруднюють землі сміттям, будують там, де не можна, виловлюють рибу, розробляють кар'єри. А сам дозволив ось таке неподобство на ДУЖЕ цінній, на сьогоднішній день, після підриву ГЕС особливо природній ділянці. Тепер очевидними стають багато речей.

Подали звернення всюди, де тільки можна, поки що відповідей немає. Але боротимемося, як це можна. Дуже важко усвідомлювати, що ми добиваємо те, що треба берегти.