Росія відмовилася від однієї з вимог щодо відновлення зернової угоди

Коментарi:

Москва більше не вимагає відновити роботу аміакопроводу Тольятті – Одеса для повернення до зернової угоди з Туреччиною, Україною та ООН, проте всі інші вимоги залишаються в силі, заявив заступник глави МЗС росії Михайло Галузін.

«Наша позиція залишається незмінною, тобто спочатку вирішення системних завдань: перепідключення Россільгоспбанку до SWIFT, відновлення поставок запчастин, налагодження транспортної логістики та страхування, відновлення доступу російських компаній до своїх закордонних активів (мова про аміакопровод Тольятті – Одеса вже, на жаль, не йдеться), лише після цього розгляд можливості реанімування чорноморської ініціативи», – сказав Галузін в інтерв'ю ТАРС.

При цьому представник російського МЗС звинуватив Київ у підриві аміакопроводу Тольятті – Одеса на початку літа цього року. Відновлення постачання сировини за ним було «одним із стрижневих елементів обох стамбульських домовленостей», наголосив Галузін.

Москва оголосила про призупинення участі в зерновій угоді 17 липня і відкликала гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі, після чого почала завдавати ударів по українським портам та елеваторам. Офіційно це було зроблено через відсутність прогресу у реалізації російської частини угоди.

У свою чергу, держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Вашингтон зробив усе можливе для вирішення питань Росії. "Що стосується конкретних вказівок на потенційні проблеми, такі як банки, перевезення і так далі, ми зробили все, щоб переконатися, що ці питання вирішені", – сказав Блінкен.

Він також розповів про пропозицію від ООН для Росії, яка відповідає на всі занепокоєння Москви. Проте Кремль так і не відреагував на нього, наголосив Блінкен. У зв'язку з цим він вважає, що продовження угоди — це не питання поступок.

Зернова угода була погоджена Росією, ООН, Україною та Туреччиною у липні 2022 року. Угода складалася з двох частин: Москва давала згоду на безпечне вивезення українського зерна з портів Одеси, Чорноморська та Південного, а з Росії знімалися обмеження на доступ російської сільгосппродукції та добрив на світові ринки.

За даними ООН, в рамках угоди з України було вивезено 32,9 млн. тонн сільгосппродукції, 65% якої отримали Китай, Іспанія, Туреччина, Італія та Нідерланди. МЗС РФ заявляло, що на частку найбідніших країн припало менше 3% постачань.