Україна оголосила про відкриття «гуманітарного коридору» для цивільних суден у Чорному морі

Коментарi:

З 10 серпня цивільні судна у Чорному морі можуть скористатися організованим для них гуманітарним коридором, повідомили Військово-морські сили України. З цією метою було розроблено тимчасові маршрути.

Однак у ВМС наголосили, що протягом усього шляху «зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації». У зв'язку з цим «до проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах», зазначили військові.

Насамперед коридор призначений для виходу торгових суден, заблокованих в українських портах «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» з початку війни, а також для перевезення зерна та сільськогосподарської продукції, уточнив речник командування ВМС України Олег Чалик.

Він додав, що "коридор буде дуже прозорим". "Ми поставимо камери на кораблі, і буде трансляція, щоб показати, що це суто гуманітарна місія і не має військової мети", – наголосив Чалик.

Раніше Україна презентувала ці маршрути Міжнародної морської організації (IMO), яка є установою ООН. У листі йшлося про те, що коридор необхідний для розблокування поставок продовольства після завершення зернової угоди. Рада IMO визнала право на вільне торгове судноплавство і закликала Росію дотримуватись міжнародних конвенцій, а також припинити створювати загрози в Чорному морі.

Від Москви коментарів поки що не надходило.