З Очакова з-під обстрілів до Миколаєва вивезли картини знаменитих художників-мариністів

Коментарi:

У Миколаєві оцифрують картини художників-мариністів з колекції музею Очакова.

Серед них є картини Руфіма Судковського, Івана Айвазовського, а також Тетяни Яблонської. Наразі музейна колекція зберігається у надійному місці, та невдовзі її можна буде побачити і дослідити в онлайні.

Проект з оцифрування очаківської колекції реалізує Агенція розвитку Миколаєва спільно із Платформа MY ART за підтримки Українського культурного фонду

Очаківський музей – єдиний в Україні музей, присвячений мариністичному живопису. Він є територіально-відокремленим відділом Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагіна. Тому й цифрувати евакуйовані мистецькі твори активно допомагають саме музейники Миколаєва.

Врятована колекція – це понад 300 предметів мариністичного живопису та графіки XIX-XX століття Основа колекції – картини відомих українських художників-мариністів ХІХ століття Руфіна Судковського, Олексія Ганзена та Івана Айвазовського. Ці картини вперше покинули Очаків із моменту відкриття музею у 1982 році. Їхні сюжети тісно пов'язані з культурним контекстом міста і регіону. Вони змальовують українські краєвиди Чорноморського узбережжя, морської стихії, побут морських рибалок, військові баталії та історичні віхи розвитку України як військово-морської держави.

Паралельно з оцифруванням йде макетувня для друку каталогу мариністичної графіки і живопису, повідомили в Агенції розвитку Миколаєва.