Колишнього генерала СБУ засудили до 12 років за держзраду та підготовку вбивства чеченського командира, який воював за Україну

Коментарi:

Суд засудив до 12 років ув'язнення колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ, повідомив речник генерального прокурора України.

Засудженого визнано винним у державній зраді, підготовці теракту та незаконному володінні вогнепальною зброєю та вибухівкою. Крім тюремного терміну, суд розпорядився конфіскувати майно фігуранта справи.

У повідомленні офісу генпрокурора України не називається ім'я засудженого та не розкриваються подробиці справи, але зазначається, що він готував убивство «майора збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.

2020 року СБУ оголошувала про затримання генерал-майора Валерія Шайтанова, який входив до керівництва Центру спеціальних операцій «А». Тоді повідомлялося, що Шайтанов був агентом ФСБ на прізвисько Бобиль і за завданням російських спецслужб готував вбивство Адама Осмаєва.

У червні 2017 року Адам Осмаєв був тяжко поранений у Києві. У нього стріляв Артур Курмакаєв – відомий у Санкт-Петербурзі кримінальний авторитет. У жовтні того ж року автомобіль, у якому знаходився Адам Осмаєв та його дружина Аміна Окуєва, був обстріляний під Києвом. Окуєва загинула, Осмаєв отримав поранення.

У Росії Осмаєва підозрювали у підготовці замахів на Рамзана Кадирова та Володимира Путіна, а також спробі організувати теракт у Москві. 2014 року добровольчий батальйон імені Джохара Дудаєва під командуванням Осмаєва воював на Донбасі на боці українських військових.

Після затримання Шайтанова агенція «Інтерфакс-Україна» повідомляла, що під час Майдану 2014 року він керував штурмовою групою, яка у Києві взяла під свій контроль Будинок профспілок.