Почався Успенський піст: що не можна їсти на "спасівку"

Коментарi:

У православних українців 14 серпня в Медовий Спас починається Успенський піст. Свою назву цей піст отримав на честь Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня), адже він приурочений саме до цієї події. У народі його ще називають Спасівка.

Успенський піст входить в список чотирьох найбільших в православ'ї (також туди входять Різдвяний, Великий і Петров). Він триває два тижні і завжди припадає на одні й ті ж дати: від 14 до 27 серпня.

Ще в V столітті віруючі дотримувалися цього посту. Починався він також в серпні, проте в той час його вважали осіннім (в церкві було правило — по одному посту в сезон). Спочатку Успенський піст призначався спеціально для тих, хто не зміг дотримуватися Великого посту перед Великоднем з тієї чи іншої причини.

Утримання від важкої їжі і суворий піст допомагають віруючим краще підготуватися до великого свята — Успіння Пресвятої Богородиці. Церква рекомендує дотримуватися обмежень не тільки в продуктах харчування, але і в поведінці.

Дуже важливо покаятися в своїх гріхах і щиро помолитися. Такі дії допомагають отримати заступництво Діви Марії. Завдяки Успенському посту, якщо дотримуватися всіх його правил, можна досягти чистоти духу і тіла, зустріти велике свято в благочесті.

За своєю суворістю він схожий на Великий. Тобто в період Успенського посту не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, сир. Основними продуктами на столі повинні стати горіхи, гриби, картопля, ягоди, фрукти і овочі.

Що можна їсти в Успенський піст по днях:

  • Понеділок, середа і п'ятниця найсуворіші дні Успенського посту — дозволяється вживати в їжу хліб, сіль, сирі овочі і фрукти, горіх, сухофрукти, мед і запивати це все водою.
  • Вівторок і четвер-можете додати в свій раціон гарячі страви, але готувати їх можна тільки без масла.
  • Субота і неділя-можна також вживати гарячу їжу, але вже дозволяється її готувати з маслом, також запивати це все дозволяється вином.

Існує і один виняток з правил. У свято Преображення Господнього (19 серпня) церква дозволяє поласувати рибою і вином.

Однак такі суворі правила обов'язкові тільки для ченців. Миряни можуть спокійно створити свій власний календар харчування, залучаючи до цієї справи духовного наставника. Постити потрібно обережно літнім людям, з хронічними захворюваннями, дітям.

Православна церква також встановлює наступні правила на Успенський піст:

  • чи не дозволяється курити, пити алкогольні напої (крім вина в деякі дні посту);
  • відвідувати гуляння, вечірки, заходи, де будуть пісні або танці (а тому весілля також заборонено планувати на цей період);
  • пліткувати, сваритися, лаятися, лихословити або заздрити;
  • не займатися домашньою роботою, лінуватися;
  • грати в ігри, дивитися телевізор, багато часу проводити в соціальних мережах;
  • мати близькі стосунки зі своєю дружиною / чоловіком;
  • їздити в інші країни, подорожувати (крім паломництва).