США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $200 млн

Коментарi:

Україна отримає новий транш військової допомоги для захисту від російської агресії на суму $200 млн, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

У пакет увійдуть обладнання для розмінування, протитанкові комплекси Javelin та Tow, боєприпаси для зенітних ракетних комплексів Patriot, ракети GMLRS для реактивних систем залпового вогню HIMARS, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди, а також інше обладнання та боєприпас.

«Росія розпочала цю війну і може закінчити її будь-якої миті, вивівши свої війська з України та припинивши жорстокі напади. Поки вона цього не зробить, Сполучені Штати, наші союзники та партнери підтримуватимуть Україну стільки, скільки потрібно», — наголосив Блінкен.

Допомога виділена в рамках програми президентських повноважень щодо скорочення видатків (PDA). Йдеться про кошти, що залишилися після бухгалтерської помилки Міністерства оборони. У травні Пентагон повідомив, що неправильно підрахував вартість відправлених Києву озброєнь, завищивши її; внаслідок цього з'явилася можливість здійснити додаткові поставки. Усього внаслідок помилки вивільнилося $6,2 млрд.

На початку серпня США офіційно схвалили відправлення першої партії танків Abrams до України. У Пентагоні уточнили, що бойові машини надійдуть на озброєння ЗСУ вже у вересні разом із усім, що до них додається: боєприпаси, запчастини, паливне обладнання, засоби для ремонту.

Скільки саме Abrams увійде до першої партії, там не уточнили. Проте джерела Politico повідомляли, що йдеться про 6-8 танків. ЗСУ отримають модель М1А1 замість більш сучасної М1А2, на постачання якої знадобилося б значно більше часу. Крім того, перед відправкою танки будуть позбавлені найбільш чутливих технологій, включаючи броню зі збідненим ураном.

Також нещодавно США передали ЗСУ касетні боєприпаси. Усього з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Пентагон надав Києву 43 пакети військової допомоги на суму $43,7 млрд.