Інформацію про нібито підготовку Росією "підриву ЗАЕС" спростували у Запорізькій ОВА

Коментарi:

Інформація про те, що російський диктатор Володимир Путін нібито наказав підірвати Запорізьку АЕС, не відповідає дійсності.

Про це повідомили голова Запорізької ОВ Юрія Малашко та Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"На даний момент інформація, яка поширюється у ЗМІ щодо будь-якого спланованого теракту російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції, не підтверджується. Вона не відповідає дійсності", – наголосив Малашко.

Що передувало цьому

Сьогодні низка українських медіа та Telegram-каналів поширила інформацію про те, що Путін нібито наказав підірвати ЗАЕС "наприкінці серпня-початку вересня".

Чому інформації не можна довіряти

У Центрі стратегічних комунікацій також радять не довіряти російським анонімним Telegram-каналам, навіть якщо вони прикидаються нібито "опозицією".

Там зазначають, що загроза провокацій на Запорізькій АЕС існує від початку її захоплення окупантами.

При цьому джерелом цієї "сенсаційної" інформації, що розійшлася за медіа, є один із популярних нібито опозиційних російських Telegram-каналів "Генерал СВР", що спеціалізується на публікації інсайдів та конспірологічних теорій. Також у сьогоднішньому посту на цьому каналі повідомляється, що Путін дав вказівку підготувати теракт і на Курській АЕС у Росії...

Наголошуємо, що такі канали не можуть бути надійним джерелом інформації. До того ж вони можуть адмініструватися спецслужбами РФ.

Тому українцям радять довіряти лише офіційним джерелам інформації та дотримуватись інформаційної гігієни.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС

Наприкінці червня начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що росіяни додатково замінували ЗАЕС. Зокрема вони помістили вибухівку на охолоджувачі енергоблоків.

Пізніше президент України Володимир Зеленський розповів, що СБУ та розвідка повідомили його про плани окупантів влаштувати теракт на станції з викидом радіації.

Спочатку у МАГАТЕ заявляли, що не виявили вибухівку на станції, проте пізніше спостерігачі у звіті повідомили, що знайшли протипіхотні міни на території ЗАЕС.