З Одеси вийшло торгове судно під прапором Гонконгу та взяло курс на Босфор

Коментарi:

Останнє судно з українським продовольством виходило із порту Одеса ще 16 липня.

"Контейнеровоз "Joseph Schulte" (прапор Гонконг) вийшов з порту Одеса і рухається встановленим для цивільних судів тимчасовим коридором в/з чорноморських морських портів України", – повідомив віце-прем'єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Контейнеровоз перебував у порту Одеса з 23 лютого 2022 року. Наразі він пройшов Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор. На борту понад 30 тисяч тонн вантажу (2114 контейнери), у тому числі з продовольством.

"Коридор насамперед використовуватиметься для евакуації суден, що знаходилися в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації", – додав Кубраков.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торгове судноплавство і закликає Росії припинити будь-які загрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Востаннє судно виходило у рамках Зернової угоди 16 липня з порту Одеса.

Після зриву Зернової угоди, Росія вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту. Водночас спостерігаються інформаційні спекуляції та спроби провокацій у Чорному морі для впливу на рух суден до українських портів.