Туреччина застерегла Росію від втручання у судноплавство у Чорному морі

Коментарi:

Влада Туреччини висловила занепокоєння з приводу інциденту з турецьким вантажним судном «Шюкрю Окан», на яке 13 серпня з метою огляду висадилися російські військові.

Анкара попередила Москву про подальшу ескалацію напруженості в Чорному морі, якщо подібні інциденти повторюватимуться, йдеться в повідомленні Центру боротьби з дезінформацією, заснованого під егідою управління з комунікацій адміністрації президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

"Після вжитих стосовно судна дій російській стороні було належним чином вказано на необхідність уникати подібних ініціатив, здатних посилити напруженість у Чорному морі", – заявила адміністрація президента Туреччини. Упродовж кількох днів після інциденту Анкара не коментувала його.

Патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Василь Биков» 13 серпня відкрив попереджувальний вогонь у бік суховантажного судна, яке прямувало в український порт Ізмаїл. За даними Міноборони РФ, це сталося після того, як суховантажне судно проігнорувало вимоги зупинитися для огляду.

Потім на "Шюкрю Окан" висадилася група російських військових, які оглянули судно. Після огляду суховантаж продовжив слідувати в український порт.

У вівторок, 15 серпня, Міноборони Росії оприлюднило кадри огляду російськими військовими суховантажного судна. На записі члени екіпажу судна стоять навколішки та з руками за головою. На запитання, чому капітан не зупинив суховантажне судно, він відповідає, що «погано зрозумів».

Росія вийшла із зернової угоди щодо вивезення сільгосппродукції з України та попередила, що з 20 липня вважатиме всі судна в акваторії Чорного моря, які прямують до українських портів, потенційними перевізниками військових вантажів. При цьому країни, під прапорами яких слідуватимуть кораблі, Москва пообіцяла розцінювати як залучені до конфлікту на боці ЗСУ.