Данія дає Україні 19 літаків F-16

Коментарi:

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила, що країна передасть для ЗСУ 19 літаків F-16.

"Ми сьогодні оголошуємо, що надамо 19 F-16 винищувачів Україні. Разом з Нідерландами ми перша країна, яка може зробити серйозне, непорушне зобов'язання надати винищувачі. І сподіваюся, що інші країни наслідуватимуть цей приклад", – сказала вона у неділю в Копенгагені після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським.

За її словами, "ми сподіваємося і віримо, що данські винищувачі допоможуть захистити ваше небо, захистити український народ і допомогти Україні повернути собі землі, які вам належать".

"Пан Зеленський, будь ласка, прийміть цей подарунок як ознаку того, що данці підтримують вас у вашій боротьбі за свободу. Ми на вашому боці як зараз, так і в майбутньому".

«Це були конкретні, змістовні, сильні переговори з Mette Frederiksen.

Наші пілоти та інженери вже розпочали навчання в Данії. 19 літаків F-16 будуть надані нашій державі Данією. Працюємо над швидкістю підготовки. Окремо обговорили сьогодні й можливість розширення тренувальних місій. Алгоритм зрозумілий. Наша коаліція F-16 доводить свою ефективність. Дякую тобі, Даніє, – написав Володимир Зеленський.

Раніше Зеленський повідомив, що Нідерланди передають Україні 42 літаки F-16.