США закликали своїх громадян негайно залишити Білорусь

Коментарi:

Американцям слід якнайшвидше залишити Білорусь, йдеться у заяві посольства США в республіці. Рекомендації надано у зв'язку з рішенням Литви закрити два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю. Дипвідомство вказало ризик повної ізоляції республіки країнами Балтії.

У посольстві запропонували скористатися пунктами перетину кордону, що залишилися, з Литвою і Латвією або літаком. Покидати територію через Росію чи Україну посольство не рекомендує. Крім того, громадянам США не дозволяється в'їжджати до Польщі суходолом з Білорусі.

Також у дипмісії застерегли від поїздок до республіки. "Білоруська влада продовжує сприяти неспровокованому нападу Росії на Україну, нарощуванню російських збройних сил у Білорусі, довільному застосуванню місцевих законів", – зазначили у відомстві.

Крім цього, дипломати вказали на ризик «громадянських заворушень» та затримань, зазначивши, що можливості посольства надати допомогу американцям, які перебувають у Білорусі, обмежені.

18 липня Литва закрила КПП Шумскас (Лоша) та Тверячюс (Відзи). Наразі працюють чотири пункти пропуску: Лаворішкес (Котлівка), Мядінінкай (Камінний Лог), Шальчинінкай (Беняконі) та Райгардас (Привалка).

Уряди Польщі, Литви та Латвії не виключили повного закриття кордону з Білоруссю на тлі прибуття до країни найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» та активізації нелегальних мігрантів, які намагаються прорватися на територію ЄС.

Польща закрила КПП Бобровники (Брестовиця) – один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю – ще 10 лютого. У Варшаві пояснили це рішення міркуваннями національної безпеки.

До цього польська влада припинила роботу КПП Половці (Піщатка) та Славатичі (Домачево). А у 2021 році перестав діяти прикордонний перехід Кузня Білостоцька (Брузги). КПП Тересполь (Брест) ось уже півроку залишається єдиним варіантом перетину кордону між двома країнами для тих, хто пересувається легковими автомобілями та автобусами. Для вантажівок відкритий пункт Кукурики (Козловичі).

На кордоні з Латвією функціонують два КПП, через які можуть прямувати легкові або вантажні авто та велосипеди: Патернієки (Григорівщина) та Сілені (Урбани).

29 липня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький попередив про загрозу з боку ПВК «Вагнер», які висунулися у напрямку Сувалкського коридору, який зв'язує республіку з Литвою та відокремлює Білорусь від Калінінградської області Росії. У разі захоплення цієї території Литва, Латвія та Естонія будуть відрізані від інших країн НАТО.

Щоб нівелювати ризик вторгнення і Польща, і Литва перекинули додаткові війська для зміцнення кордону з Білоруссю. Крім цього, Варшава розмістила у Підляському воєводстві бойові вертольоти, а командування польською армією заявило про готовність застосувати зброю.