У США анонсував нові санкції проти Росії за примусове вивезення українських дітей

Коментарi:

США підготували нові санкції проти Росії: вони стосуватимуться тих, хто причетний до насильницького вивезення українських дітей, повідомив американський президент Джо Байден. Він приурочив свою заяву до Дня Незалежності України.

США співпрацюють з усіма країнами світу, щоб «притягнути російські війська до відповідальності за військові злочини та інші злочини», скоєні ними на фронті, зокрема за насильницьке вивезення тисяч українських дітей до Росії, зазначив Байден.

«Ці діти були вкрадені у своїх батьків та розлучені зі своїми сім'ями. Це нелюдяно. І сьогодні ми оголошуємо про запровадження нових санкцій, щоб закликати до відповіді тих, хто несе відповідальність за ці насильницькі переміщення та депортації, а також вимагати повернення українських дітей до своїх родин», — йдеться у заяві. Деталі майбутніх обмежень не наводяться.

За офіційними даними Москви, Росія вивезла на свою територію понад 700 тисяч дітей із окупованих регіонів України з початку війни. За останньою інформацією Києва, під насильницьку депортацію потрапили 19 546 дітей. Поки що вдалося повернути лише 386.

У березні через підозру у депортації українських дітей Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт президента Володимира Путіна та уповноваженого з прав дитини в РФ Львовою-Бєловою.

Байден також запевнив, що США продовжать роботу разом із партнерами у всьому світі, щоб Україна могла захищати себе від російської агресії. За його словами, підтримка Києва «є непохитною та незмінною». "Сьогодні, коли Путін продовжує свою жорстоку війну за знищення незалежності України та силове перекроювання карти світу, американці по всій країні солідарні з народом України", – підкреслив Байден.

Він нагадав, що у липні США та інші країни «Великої сімки» (G7) підписали декларацію, в якій пообіцяли Україні зробити її збройні сили здатними стримувати російську агресію у наступні роки. До документу вже приєдналося понад 25 держав. Крім цього, союзники України допоможуть її народу «побудувати безпечне, процвітаюче та незалежне майбутнє, на яке він заслуговує».

«Нехай День Незалежності України стане нагадуванням про те, що сили темряви та панування ніколи не зможуть загасити полум'я свободи, яке живе у серцях вільних людей у всьому світі», — сказав Байден.