Лукашенко запропонував «Вагнеру» залишитися та заявив, що не давав гарантій Пригожину

Коментарi:

Приватна військова компанія (ПВК) «Вагнер» після загибелі свого засновника Євгена Пригожина та командира Дмитра Уткіна залишиться у Білорусі.

Про це заявив президент країни Олександр Лукашенко, уточнивши, що внутрішні війська та спеціальні підрозділи країни продовжують навчатися у найманців, передає БелТА.

«Вони нам за все платять: і за намет, і воду. [...] Ми їм ще казарму ремонтуємо. Це була моя вимога. [...] Можна цивілізовано жити. І вони погодились. Білорусь не Африка і не Україна, де вони були на фронті», — розповів Лукашенко. Він додав, що разом із Пригожиним розробив систему перебування найманців на території країни. За словами Лукашенка, хоча деякі члени групи могли тимчасово виїхати, ключові дані про них відомі їхньому «ядру», і зібрати весь особовий склад ПВК буде нескладно.

«Протягом кількох днів усі будуть тут, до 10 тисяч людей. Нині немає необхідності їх тут тримати. Тому нікуди вони не тікають. Стільки, скільки нам треба і цьому підрозділу, вони житимуть і працюватимуть», — підсумував глава держави.

Говорячи про загибель Пригожина, Лукашенко відкинув припущення щодо причетності російського президента Володимира Путіна. Він підкреслив, що хоча не може стверджувати, хто саме стоїть за катастрофою, але впевнений, що Путін як «розважлива, дуже спокійна і навіть повільна людина» на таке не здатна.

«Я не можу уявити, що це зробив Путін, що винен Путін. Занадто груба, непрофесійна робота, якщо на те вже пішло. Це не схоже на Путіна. Але щоб там не сталося, як би не сталося, все одно це звалять на Путіна», — упевнений Лукашенко.

Коментуючи долю Пригожина після заколоту, він зазначив, що засновник "Вагнера" не просив у нього гарантій безпеки. Крім того, наголосив білоруський президент, він не повинен був забезпечувати захист Пригожина.

«З безпеки ми двічі підходили до цього. Перший раз, коли я йому дзвонив та йшли переговори, коли вони маршем йшли на Москву. [...] Вдруге, коли він приїжджав до мене з Дімою Уткіним. Я категорично їх обох попередив: „Хлопці, дивіться“», – розповів Лукашенко журналістам.

«Останнього разу, коли ми літали в Емірати, до мене надійшла дуже серйозна інформація від джерел, глибших за які не буває, про замах на Євгена Пригожина. Протягом двох годин (я доручив) знайшли посла Росії в Еміратах, викликали його до мене. Я передав йому шифрограму в Кремль Путіну і Бортникову про замах, що готується, на Пригожина», — додав білоруський президент.

Бізнес джет Пригожина Embraer ERJ 135 з бортовим номером RA-02795, що вилетів із Москви до Санкт-Петербурга, о 18.11 мск зник з екранів радарів і розбився у Тверській області поряд із селом Куженкіно. На борту було 10 осіб, включаючи трьох членів екіпажу. Згідно зі списками «Росавіації», серед пасажирів були Пригожин та його заступник Дмитро Уткін, екс-підполковник спецназу ГРУ.