У Кремлі визначились із конкурентами Путіна на президентських виборах у березні-2024

Коментарi:

Адміністрація президента визначилась із кандидатурами конкурентів Володимира Путіна на виборах 2024 року. Головним параметром для відбору став вік: в ап не хочуть, щоб у виборах брали участь кандидати, які виглядають помітно молодшими за 70-річного Путіна.

У Кремлі вважають, що його «спаринг-партнерами» на виборах стануть представники КПРФ, ЛДПР та «Нових людей». Лідер «Справедливої Росії» Сергій Миронов заздалегідь оголосив, що він та його партія підтримуватимуть чинного президента.

Від партій чекають, що вони висунуть кандидатів, здатних отримати передбачувану кількість голосів. Так, від КПРФ у Кремлі очікують на висунення Геннадія Зюганова. 2008 року на виборах президента Зюганов отримав 17%, 2012 року — 18%. Це важливо для Кремля: влада не хоче повторення ситуації з бізнесменом Павлом Грудініним, який на виборах 2018 року несподівано почав набирати рейтинг. Зараз Зюганову, згідно з «Левадом-Центром», симпатизують 3% росіян, його партії, згідно з ВЦВГД, — 10,2%.

Від ЛДПР, вважають у Кремлі, на вибори має йти Леонід Слуцький. В АП та партії кажуть, що він і сам хоче взяти участь у виборах, бо любить «світитися на публіці». При цьому особистий рейтинг Слуцького низький, а сам він як публічний політик викликає сумніви, зазначає джерело видання, близьке до політичного блоку Кремля.

Як кандидата від «Нових людей» Кремль хотів би бачити голову партії бізнесмена Павла Нечаєва. Однак той не має наміру брати участь у президентських виборах. Нечаєв упевнений, що не набере багато відсотків, а низький результат на президентських виборах вдарить за планами партії досягти щонайменше третього місця на наступних виборах до Держдуми.

Натомість Нечаєв пропонує відправити на вибори віце-спікера Держдуми Владислава Даванкова. Однак ця кандидатура не підходить АП: Даванкову лише 39 років. Кремль побоюється створення негативного контрасту у віці між Путіним та молодими кандидатами. Їхня поява може порушити питання про прийнятний вік президента, навіть незважаючи на його рейтинг на виборах.

Регіональні чиновники та єдинороси підтвердили, що останні кілька років росіян справді почав турбувати вік Путіна. Самі чиновники після 70-річчя президента стали все частіше вживати щодо нього слово «дід» замість колишніх «перший», «головний», «верховний» або «тато». «Ну дід та дід, це ж без негативу. Вік у нього такий», — пояснив співрозмовник видання, близький до Кремля.

На думку політолога Аббаса Галлямова, оточивши Путіна слабкими конкурентами його віку, Кремль досягне зовсім не того результату, який очікує. «Результатом цієї хитрості стане не підвищення лояльності до Путіна, а її зниження щодо режиму, який позбавляє людей альтернатив. Будучи незадоволені зробленим їм у межах системи пропозицією, люди звернуть свій погляд її межі. У бік Навального, Гудкова, Яшина. Тобто безпосереднім результатом усіх цих трюків стане зростання антисистемних настроїв», — вважає Галлямов.