З 1 вересня ПЦУ переходить на новий юліанський календар: що зміниться

Коментарi:

З 1 вересня 2023 року Православна Церква України приймає новий календарний формат. Відтепер церковні свята відзначатимуться за новоюліанським календарем замість юліанського.

До цієї історичної реформи обидві церкви — Православна та Греко-Католицька — тривалий період святкували свята за давнім юліанським календарем, який відстає від сучасного григоріанського календаря на 13 днів. Бажання перейти на сучасний календар в Україні народжувалося вже з початку XX століття, але цей процес сповільнювався через обмеження Радянського Союзу.

2023 року українські церкви нарешті зможуть виправити розбіжність між церковним та громадським календарем, що дозволить святкувати більшість подій одночасно з католиками. Потрібно зазначити, що рішення про перехід на новий календар залишається на рівні окремих парафій.

Покрова 2023: коли святкують за новим календарем

У жовтні прихильники християнської віри східного обряду святкують Покрову Пресвятої Богородиці, також відомий як Покрова. Ця релігійна подія має важливе значення для віруючих. Минулого року в Україні це свято співпадало з Днем захисників та захисниць, а також з Днем українського козацтва, і відзначалося 14 жовтня.

2023 року Покров святкуватиметься за новим юліанським календарем — 1 жовтня.

Важливо відзначити, що митрополит Переяславський та Вишневський Олександр (Драбинко) виступив із пропозицією перенести День захисників та захисниць на 1 жовтня. За його словами, сьогодні в Україні існують лише два державні свята, які співпадають із церковними: Покров та День Української Державності.

«Фактично це лише два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які співпадають із церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня – воно й так уже було оголошено вихідним днем», – прокоментував митрополит.

Релігійні свята за новим календарем:

Різдво – 25 грудня;

Щедрий вечір (Маланки) – 31 грудня;

Василя – 1 січня;

Водохреща – 6 січня;

Благовіщення – 25 березня;

Юрія (Юрій Весняний) – 23 квітня;

Різдво Іоанна Хрестителя (Купала) – 24 червня;

Петра та Павла – 29 червня;

Іллі – 20 липня;

Маковія – 1 серпня;

Преображення (Спаса) – 6 серпня;

Перша Пречиста (Успіння) – 15 серпня;

Друга Пречиста – (Різдво Пресвятої Богородиці) – 8 вересня;

Воздвиження – 14 вересня;

Покров – 1 жовтня;

Димитрія – 26 жовтня;

Третя Пречиста (Вступ) – 21 листопада;

Юрія (Юрій Холодний) – 26 листопада;

Андрія – 30 листопада;

Миколи – 6 грудня.