Переговори Путіна та Ердогана закінчилися безрезультатно: ні зернової угоди, ні газового хаба

Коментарi:

Перша більш ніж за рік особиста зустріч Володимира Путіна та Реджепа Ердогана, яка відбулася у Сочі у понеділок, не дала результатів.

Путін відмовився повертатися до «зернової угоди», яка дозволила вивезти з українських портів понад 30 млн тонн продовольства, а Ердоган не дав «зеленого світла» проекту «газового хаба» в Туреччині, який відчайдушно потрібен «Газпрому», який втратив європейський ринок.

"Ми будемо готові реанімувати зернову угоду, як тільки будуть повністю виконані всі зафіксовані в ній домовленості про зняття обмежень на експорт російської агропродукції", – повторив Путін позицію, багаторазово озвучену раніше.

Росію «знову надули», коли угода продовжувалася в попередній раз, поскаржився він на прес-конференції після переговорів: «Тепер ми говоримо, ми не проти цієї угоди, ми готові в неї негайно повернутися, як тільки будуть виконані дані нам обіцянки».

Цього року Росія збере 130 млн. тонн зерна і експортує 60 млн. тонн, з яких 1 млн. тонн готова зі знижкою поставити до Туреччини, запропонував Путін. Він також пообіцяв, що Росія буде «надійним та відповідальним» постачальником газу для Туреччини і готова експортувати його до третіх країн.

Проект «газового хаба» Кремль запропонував ще восени, розраховуючи замінити підірвані «Північні потоки» і обіцяючи створити майданчик для постачання до Європи. Але Туреччина відмовилася інвестувати у проект, а у березні заморозила переговори.

"Газпром" передав турецькій стороні проект дорожньої карти створення хаба, розповів Путін у понеділок. Але далі просунути справу поки що не вдалося. Заснування робочої групи, узгодження правових рамок, схеми здійснення торгів та передачі газу споживачам — усе це, як визнав президент, все ще залишається «на порядку денному».

Безрезультатними виявилися спроби Ердогана стати посередником для можливого мирного врегулювання в Україні. Колишні домовленості, досягнуті у Стамбулі, Київ «відправив на звалище», сказав Путін. «Ми чуємо про якісь нові ініціативи, але це не те, що будь-коли з нами обговорювалося. Тому ми нічого нового не сприймаємо», – додав він.

Декілька тижнів перед зустріччю Путіна з Ердоганом пройшли в інтенсивних консультаціях між дипломатами Туреччини та Росії, а також Туреччини та представників ЄС, ООН, України та США.

Ключовою темою, за його словами, була зернова угода, відсутність якої суттєво підвищує ризики у Чорному морі. Фактично «вся акваторія перетворюється на плацдарм нічим не обмеженого військового протистояння», каже джерело: «Воно може торкнутися не лише військових, а й комерційних судів. Причому не лише воюючих сторін, а й загалом усіх, хто там здійснює навігацію».