Комбриг Сікоза з Миколаєва отримав Золоту зірку Героя України

Коментарi:

"Вірний завжди", – Віктор Сікоза кожним днем своєї служби підтверджує девіз морської піхоти

Українська земля багата на героя. Один із них – полковник Віктор Сікоза.

Під час візиту до Донецької області Володимир Зеленський вручив йому орден "Золота зірка" та надав звання Героя України. Полковник командує Миколаївською 36-ю окремою бригадою морпіхів командування морської піхоти ВМС ЗСУ.

Шлях Віктора Сікози у морській піхоті розпочався у 2014 році. Тоді він служив у бригаді берегової оборони. Сікоза вивів свою роту з окупованого Криму до Миколаївської області. Згодом служив у різних напрямках оборони держави — у прикордонних та зонах АТО.

36 ОБрМП Віктор Сікоза очолив у квітні 2022 року. Ця бригада захищала Маріуполь. Багато воїнів цього підрозділу потрапили у полон. Сікоза каже, що під час бойових дій із ворогом у воїнів його підрозділу окрема мотивація для захоплення полонених росіян — бажання обміняти їх на своїх.

Часто полковник сам очолює підрозділи під час контрнаступу. Один із таких виходів був у липні на південному напрямку. Росіяни перекрили шлях для бронетехніки мінами, тож треба було йти пішки. "Ми морські піхотинці – ми агресивні", – розповідає Сікоза, описуючи бій на близькій відстані. Вирішальний поворот бою стався після захоплення українськими військовими двох бункерів та траншей. Росіяни змусили відступити. Зазначимо, що бригада виконувала бойові завдання на Херсонському напрямку, зараз підпорядковується командиру ОТУ "Донецьк".

Після Перемоги Сікоза каже, що відвідав би свою квартиру у Криму. Потім приділив час своїй сім'ї. Він сподівається, що українським захисникам вдасться закінчити війну, аби наступні покоління не мали такого тягаря.