ЄС провалив план забезпечити Україну мільйоном снарядів

Коментарi:

Євросоюз не зможе виконати обіцянку надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до лютого 2024 р. Щоправда, після початкової тяганини виробництво боєприпасів почало зростати і до початку наступного року може збільшитися приблизно вдвічі порівняно з довоєнним періодом.

Країни ЄС у березні 2023 р. домовилися витратити 1 млрд євро з Європейського мирного фонду на спільну закупівлю боєприпасів, насамперед 155-мм снарядів для гаубиць, які так необхідні українській артилерії, і ще 1 млрд євро на компенсацію урядам витрат на передачу Україні боєприпасів як нових, так і радянського виробництва, з власних запасів.

Пропозицію про постачання Києва тоді висунула Естонія; передбачалося, що протягом року Україна отримає 1 млн. снарядів. Але з наявних запасів було доставлено лише близько 224 000 снарядів та 2300 ракет, говорив наприкінці серпня голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. А до швидкого розширення потужностей європейський ВПК не був готовий. Цей процес розтягнувся, у тому числі через повільне надходження держзамовлень: за три десятиліття мирного життя після закінчення холодної війни та скорочення військових витрат відомства низки країн розучилися швидко приймати рішення у цій сфері.

Але зараз процес налагоджується. «Європейські промислові потужності збільшилися, тому це позитивний тренд, — сказав Bloomberg міністр оборони Естонії Ханно Певкур. — Ймовірно, до кінця цього року чи до початку наступного ми зможемо випускати майже вдвічі більше [снарядів], порівняно з тим, скільки в Європі випускалося рік тому».

Певкур не назвав конкретних цифр. Але, представляючи у лютому колегам ЄС свій план про виробництво 1 млн снарядів, Естонія вказувала, що європейські потужності дозволяють виробляти лише 25 000 снарядів на місяць, або 300 000 на рік. Подвоєння цієї цифри дасть до кінця цього початку наступного року 600 000 снарядів.

Обсяг виробництва в 1 млн буде досягнуто наступного року, сказав Bloomberg знайома із ситуацією людина.