У Румунії вдруге за тиждень виявили уламки російського дрону

Коментарi:

Влада Румунії знайшла нові фрагменти безпілотника, «схожого на ті, що використовує армія Росії». Частини дрону були виявлені за 2,5 кілометри від села Плауру, неподалік українського Ізмаїла, повідомило Міноборони країни.

Ймовірно, вони опинилися там після російського удару по портовій інфраструктурі Одеської області. Знайдені фрагменти надіслано на експертизу. Міноборони наголосило, що Збройні сили країни залишаються у стані бойової готовності та продовжують обстежувати територію біля кордону з Україною.

Президент країни Клаус Йоханніс висловив обурення другим за тиждень інцидентом із дроном. "Мало місце абсолютно неприйнятне вторгнення в суверенний повітряний простір Румунії, держави-члена НАТО, з реальним ризиком для безпеки румунських громадян", – заявив він.

Він повідомив про те, що сталося генсеку Північноатлантичного альянсу Йєнсу Столтенбергу. Він підтвердив повну солідарність НАТО з Бухарестом. За його словами, ніщо не вказує на те, що Росія навмисно атакувала територію Румунії, проте такі удари «дестабілізують» обстановку. У зв'язку з цим Столтенберг привітав рішення США збільшити присутність місії НАТО в республіці за рахунок розміщення винищувачів F-16, які забезпечуватимуть безпеку її повітряного простору.

Також у МЗС Румунії викликали російського тимчасового повіреного Олену Копніну. Їй висловили протест через порушення повітряного простору країни безпілотником. Від Росії вимагали «припинити атаки проти українського населення та інфраструктури, у тому числі ті, які загрожують будь-яким чином безпеці румунських громадян у регіоні».

В останні тижні Росія регулярно обстрілювала дунайські порти України – Ізмаїл та Рені. Вперше безпілотник упав на території Румунії у ніч проти 4 вересня. Спочатку про це повідомило Міністерство закордонних справ України. Представник відомства Олег Ніколенко стверджував, що кілька дронів впали та вибухнули. Як доказ він прикріпив фотографію пожежі.

Згодом виявлення фрагментів безпілотника підтвердило Міноборони Румунії. Влада Плауру запропонувала місцевим жителям тимчасово евакуюватися з будинків. На тлі інциденту штаб ВМС країни оголосив про проведення міжнародних військово-морських навчань Sea Breeze 23.3 у дельті Дунаю та Чорному морі. У маневрах з 11 по 15 вересня візьмуть участь підрозділи із США, Болгарії, Великобританії, Туреччини, Франції та України.