Спецдоповідач ООН назвала тортури частиною держполітики Росії в Україні

Коментарi:

Спеціальний доповідач ООН з питань тортур Еліс Джілл Едвардс заявила, що тортури, які застосовують співробітники російських силових структур в Україні, є систематичною практикою, яку схвалює керівництво Росії, передає газета The New York Times.

"Це не випадковість, не аномальна поведінка. Це організовано як частину державної політики щодо залякування та покарання з метою отримання інформації та зізнань", – заявила Едвардс за підсумками своєї семиденної поїздки в Україну.

У рамках поїздки Едвардс також зустрілася зі свідками, які підтвердили, що тортури, у тому числі зґвалтування та побиття, систематично застосовуються у місцях утримання під вартою, що знаходяться на підконтрольних РФ територіях.

Представник ООН додала, що з моменту отримання мандату в 2022 році вона не менше ніж сім разів зверталася до влади РФ, намагаючись привернути їхню увагу до дій співробітників силових відомств, проте відповіді так і не отримала.

На думку Едвардс, відсутність реакції з боку Москви на численні випадки насильства над затриманими та полоненими рівносильно мовчазному схваленню тортур.

"Російська влада досі не направила директиву своїм солдатам і військовому командуванню, яка інформує їх про те, що тортури і подібні види затримань і допитів неприпустимі. Вони заперечують, що роблять це, але покажіть мені військову директиву, яка забороняє тортури", – додала Едвар. .