На Миколаївщині увічнили подвиг льотчика , який на Су-25 здійснив під час війни 95 бойових вильотів

Коментарi:

Поблизу села Суворівка Єланецької громади відкрито пам'ятник на місці загибелі одного з кращих льотчиків нашої бригади – Героя України підполковника Вадима Благовісного.

Саме тут рік тому наш побратим прийняв свій останній бій з рашистським винищувачем...

На жаль, грізні в атаці наземних цілей штурмовики Су-25 мають небагато шансів уціліти при зустрічі з винищувачами. Особливо, коли за останніми не лише якісна, але й кількісна перевага. Тим більш очевидним є героїзм наших льотчиків, які не рахуючись зі смертельною небезпекою раз по раз спрямовують своїх стареньких "грачів" у самісіньке пекло з однією думкою: виконати бойове завдання і наблизити перемогу, нехай навіть ціною власного життя. Таким був і Вадим Благовісний. Його подвиг та загибель не будуть даремні. А пам'ять про нього навіки збережеться не лише у граніті, а й у людських серцях, впевнені в 299- й бригаді тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

Вадим народився 14 вересня 1995 року в Синдаревському на Чернігівщині. Його юнацька амбітна мрія стати військовим льотчиком здивувала всіх односельчан. Але наполегливості Вадимові було не позичати! Успішно закінчивши військовий ліцей, Вадим вступив до Харківського національного університету Повітряних Сил. Вже під час першої відпустки впевнено сказав: “Ось вона, професія мрії!”.

У лавах нашої бригади Вадим служив з 2018 року. Неодноразово виконував бойові завдання в зоні проведення ООС.

З першого дня служби і до останнього подиху Вадим сумлінно та мужньо виконував усі поставлені бойові завдання, проявляв при цьому героїчну відданість військовій справі, патріотизм та бездоганне служіння Українському народу, був відданим товаришем та яскравим прикладом для військовослужбовців нашої частини.

З першого ж дня повномасштабної збройної агресії російської федерації до 7 вересня 2022 року майор Благовісний здійснив 95 бойових вильотів. В складних умовах протидії протиповітряних засобів та винищувачів противника знищив близько 100 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, більше 800 ворожих вояк. Завдяки умілим діям неодноразово здійснював вивід авіаційної техніки з під авіаційних та ракетних ударів противника.

За видатні досягнення у боротьбі з ворогом нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів.

Під час виконання бойового завдання 7 вересня 2022 року у небі над Миколаївщиною штурмовик Вадима був підбитий. На жаль, це був останній, 95-й бойовий виліт нашого побратима.

Посмертно хороброму офіцерові було присвоєне звання підполковника. А 8 липня 2023 року Вадим Благовісний був удостоєний звання «Герой України».