Українські пілоти готові до тестових польотів на винищувачах «Гріппен», – міноборони Швеції

Коментарi:

Українські пілоти вже завершили ознайомлювальну підготовку на шведських винищувачах Gripen.

"Вони допущені до тестових польотів на винищувачах Gripen", – заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

"Підготовка завершена, і згідно з доповіддю, яку я отримав від наших Збройних Сил, підготовка пройшла добре. Ознайомчі навчання включають випробувальні польоти на літаках і тренажерах, а також інструктаж для наземного персоналу», – сказав прем'єр. За словами Йонсона, досвід, отриманий у час такої підготовки стане основою для визначення того, чи є умови для відправки літаків Gripen в Україну", – розповів Пол Йонсона шведському виданню Aftonbladet.

«Ми не виключаємо відправки Gripen до України. Досвід тренінгу має лягти в основу поточної роботи, щоб з'ясувати умови для цього», – додав Йонсон.

Українські пілоти та технічний персонал розпочали тренування на системі Gripen улітку цього року. Нещодавно ЗМІ повідомили, що уряд Швеції може надати доручення Збройним силам країни оцінити умови передачі Україні винищувачів Gripen.

Saab JAS 39 Gripen – це шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Його розробка почалася 1979 року, а 1988 року літак вперше злетів. Винищувач експортували до Чехії, Угорщини, Південно-Африканської Республіки та Таїланду. Також рішення придбати JAS 39 ухвалила Бразилія.

Максимальна швидкість великій висоті – 2130 км/год, лише на рівні моря – 1225 км/год. Бойовий радіус дії – 700 км (з навантаженням 2000 кг). "Грипен" має на озброєнні 1×27 мм гармату Mauser BK-27 з боєкомплектом 120 снарядів.