У Миколаєві пропонують перейменувати третину вулиць (повний список)

Коментарi:

Сьогодні Миколаїв налічує понад вісімсот проспектів, вулиць та провулків. Кожен, навіть найменший провулок, має свою історію. І часто вона пов'язана з російським чи радянським минулим.

На карті Миколаєва є 154 вулиці, названі на честь російських та радянських воєначальників, військових, космонавтів, публіцистів, учених, поетів, письменників та композиторів, більшість з яких не мають відношення до Миколаєва. Також є вулиці «двійники» і потребують уточнення – всього 259 топонімічних назв. Вони повністю або частково можуть бути перейменовані у межах декомунізації та дерусифікації міських об'єктів.

Про це стало відомо під час презентації результатів дослідження «Деколонізація: переосмислення імперського минулого у публічному просторі Миколаєва», проведеному Платформою MY ART у партнерстві з Агентством розвитку Миколаєва за підтримки Фонду ім. Гайнріха Белля, Бюро Київ – Україна.

Читайте також Мер Сенкевич пропонує змінити герб міста Миколаєва

«На сьогоднішній день у нас є список із 259 назв топонімів, які пропонуємо до перейменування відповідно до закону про деколонізацію. Це не означає, що вони будуть перейменовані саме в цій кількості, але це наша пропозиція, яку ми пошлемо до топонімічної комісії на розгляд, як тільки комісія буде зібрана та офіційно затвердить план своєї роботи», – каже Євген Гомонюк, менеджер проекту.

Так, 48 назв включають русизми. Наприклад, такі як Прикордонна, Степова тощо. (наприклад, коректна українська назва вулиці Прикордонної – Межова, вулиці Кузнецької – Ковальська, а вулиці Рябінової – Горобінова).

До речі, Кузнецьку перейменували у 2016 році під час першої каденції мера Олександра Сенкевича. Раніше ця вулиця мала назву Скороходова. Чому її не зробили Ковальською (Ковальською) тоді – не пояснюється.

Ще 8 вулиць містять географічні назви країни-агресора (Волгоградська, Новоросійська, Уральська, Тверська, Сибірська, Карельська, Онезька, Ясна Поляна).

18 вулиць названо на честь військових діячів, героїв воєн, політиків та подій імперського періоду (адмірала Макарова, Фалєєвська, Потьомкінська тощо), і ще 53 – радянського періоду (Маршала Василевського, Маршала Малиновського, Лягіна, Гагаріна, Зої Космодем .

Додатково 31 вулицю названо на честь діячів культури країни-агресора (Глінки, Менделєєва, Добролюбова, Грибоєдова, Єсеніна, Лермонтова, Маяковського, Некрасова, Пушкіна, Чехова, Толстого, Тургенєва тощо). І ще 10 на вшанування вчених: Курчатова, Крилова, Тарле.

31 назва має ідеологічну складову, оскільки пропагує російську (комуністичну) ідеологію чи радянські міфи: вулиця Колгоспна, Цілинна, Першотравнева, 8 Березня тощо.

Дослідники уточнили, що незрозуміло, на честь кого названо 7 вулиць, наприклад, такі як Братська...

Також під час аналізу виявлено 57 назв вулиць, які є «двійниками». На карті міста зустрічаються подвоєння (вул. Богдана Хмельницького – Тернівка та Широка Балка; вул. Грушевського – Матвіївка та Тернівка) та потроїння назв (Бузька вул. – Варварівка, Мала Корениха та Велика Корениха; Вишнева вул. – Соляні, Матвіївка, Варварівка; Молодіжна вулиця – Широка Балка, Тернівка, Мала Корениха), у тому числі в межах одного району. Щоб уникнути плутанини, їх можна перейменувати у рамках цього процесу.

Цікавими є й результати опитування мешканців міста, в якому взяли участь 883 респонденти. Більшість вважає, що при перейменуванні слід використовувати національні, локальні та регіональні назви. Також значна чистота опитаних вважає, що необхідно використовувати назви міст-побратимів та країн, що приєдналися до підтримки Миколаєва та України під час війни.

При цьому 55,9% опитаних віддають перевагу історичним назвам вулиць у центрі міста (наприклад, вулицю Адмірала Макарова пропонують перейменувати в історичну назву «Католицьку», а Лягіна на «Різдвяну»). Ще 38,3% миколаївців вважають, що слід надавати назви з урахуванням сьогоднішніх реалій. Також більшість виступають за те, щоб використовувати нейтральні назви чи імена видатних діячів як місцевих, так і національного масштабу.

Відповідна інформація та результати дослідження будуть подані на розгляд топонімічної комісії для обліку у роботі.