У Польщі відкрили завод з виробництва HIMARS

Коментарi:

Американський військово-промисловий концерн Lockheed Martin розширив свою присутність у Польщі, відкривши другий за величиною виробничий центр у світі.

Про це повідомив віце-президент компанії у Європі Джонатан Хойл.

«Належний завод у Мельці є другим за величиною виробничим центром Lockheed Martin у світі. Єдиним великим заводом залишається наше виробництво в Грінвіллі в США», – розповів Хойл. Цей крок є частиною стратегії диверсифікації виробництва Lockheed Martin.

Як зазначає Джонатан Хойл, ця стратегія вже дала результати, дозволивши подвоїти виробництво реактивних систем залпового вогню HIMARS і переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Цей захід обумовлений не лише «змінами в геополітичній обстановці», стверджує представник Lockheed Martin. За час пандемії компанія усвідомила, що централізація виробництва в одному місці спричиняє високі ризики.

Заступник голови Lockheed Martin також підкреслив, що компанія прагне подальшого розвитку своєї діяльності в Польщі і перебуває в переговорах з польським Міністерством оборони щодо можливих співробітництв на різних рівнях. Подробиці угод не розкриваються.

З початку війни в Україні західні виробники зброї та військової техніки замислились про відкриття нових виробничих потужностей у Європі. Деякі з них почали виготовляти свою продукцію безпосередньо в Україні. Так, у серпні німецький збройовий концерн Rheinmetall вирішив орендувати танкові заводи в Україні, щоб обслуговувати та виробляти танки Leopard. Ще один завод на заході України концерн має відкрити з нуля. На підприємстві збиратимуться за ліцензією та ремонтуватимуть бронетранспортери Fuchs. У липні турецька компанія Baykar розпочала будівництво заводу з виробництва ударних безпілотників Bayraktar. Наприкінці серпня британська компанія BAE Systems відкрила офіс в Україні для реалізації спільних проектів із виробництва зброї. На старті тут планують випускати та ремонтувати гаубиці L119 стандарту НАТО.