Від Гіббонса пахне російськими чобітьми – в Україні відреагували на публікацію «Нью-Йорк таймс» про удар по Костянтинівці

Коментарi:

Автор розслідування в NYT Томас Гіббонс-Нефф раніше неодноразово був помічений на просуванні російських наративів.

The New York Times опублікувало власне розслідування, яке свідчить про те, що удар по Костянтинівці Донецької області 6 вересня нібито не було здійснено. За словами журналіста, це нібито сталося через падіння української ракети.

На розслідування відреагувала українська влада. В офісі Президента повідомили, що ця публікація в іноземних ЗМІ викликає зростання конспірологічних теорій, тому вимагатиме додаткової юридичної оцінки з боку слідчих органів. Водночас у Страткомі ЗСУ зазначили, що розслідування за фактом удару триває, а його коментування є недоцільним.

Нагадаємо, 6 вересня росіяни обстріляли Костянтинівку – вдарили по центральному ринку. У СБУ заперечують причетність українських військових до удару по Костянтинівці Донецької області, який забрав життя 16 людей. Наразі триває розслідування, повідомили у прес-службі СБУ.

"За даними слідства, ворог вдарив по цьому цивільному об'єкту з комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії", – зазначили у прес-службі.

Також слідство зараз досліджує низку інших матеріалів, які вказують на причетність ворога до цього обстрілу.

"Досудове розслідування триває, призначено низку експертиз для встановлення всіх обставин цього військового злочину", – додали в СБУ.

Автор розслідування в NYT просуває російські наративи

Автор розслідування – Томас Гіббонс-Нефф (Thomas Gibbons-Neff) неодноразово помічений на просуванні російських наративів. Він систематично готує антиукраїнські матеріали у The New York Times, де намагається дискредитувати Україну та її армію.

"Серед іншого, раніше він писав, що ЗСУ нібито використовують касетні боєприпаси в населених пунктах, заявляв, що наші військові торгують танками та артилерією, а також звинувачував у марнотратстві американських волонтерів, які допомагають Україні", – розповів наш співрозмовник.

Зокрема, про це свідчать і назви деяких його статей: "Щоб відштовхнути росіян, українці вдарили по селу касетними боєприпасами" (To Push Back " (A Frontline Shadow Economy: Ukrainian Units Trade Tanks and Artillery), "Викрадена доблесть: американські волонтери в Україні, які брешуть, тринькають і сваряться" (Stolen Valor: US Volunteers in Ukraine Who Lie, Waste and Bicker).

Цього журналіста вже двічі позбавляли прес-картки ЗСУ за порушення правил роботи у районах бойових дій.