Однорічному Дімі з Миколаєва провели трансплантацію кісткового мозку: донором став чоловік із США

Коментарi:

В Охматдиті врятували хлопчика з рідкісним синдромом Гурлера

В Охматдиті виписали хлопчика, якому місяць тому провели трансплантацію кісткового мозку. Неспорідненим донором для однорічного Діми з Миколаєва став чоловік із США. В Охматдиті фахівці встановили, що у малюка синдром Гурлера – важке генетичне захворювання обміну речовин. Єдиним шансом на порятунок Дмитра була трансплантація.

«Синдром вражає центральну нервову систему, опорно-рухову систему, серцево-судинну систему. Ці симптоми мають незворотний характер. Трансплантація кісткового мозку – єдиний порятунок за такого діагнозу. Таких випадків, як Діма, один на 100 тисяч. За останні чотири роки він став третім мешканцем України з таким діагнозом, якому провели трансплантацію кісткового мозку в Охматдиті та взагалі в країні», — розповів Олександр Лисиця, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку ПДВ «Охматдит».

Це перший випадок в Україні, коли знайшли донора та доставили рятівні кровотворні клітини із США. Знайшовся донор завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку.

Справжнім героєм-рятівником для хлопчика став 26-річний американець. Хоча їх поділяли тисячі кілометрів, клітки доставили до Києва за 42 години. І це незважаючи на міжнародний максимальний стандарт о 72 годині та надважку логістику в Україну.

Попереду Діма довгий шлях реабілітації та амбулаторне лікування. Вони з мамою житимуть поряд із лікарнею у Києві та перебуватимуть під наглядом лікарів.