На Миколаївщині можуть з'явитися два Національні парки з пеліканами, жовтими чаплями, рідкісними тюльпанами, севрюгою та осетрами

Коментарi:

Вітчизняні екологи ініціювали створення у Миколаївській області двох національних парків – "Громоклійський" та "Березанський" загальною площею 22 тисячі гектарів.

Пропозиція вже направлена до міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Про це повідомили на сайті гурту.

Екологи Української природоохоронної групи припускають, що парк "Громоклейський" охоплюватиме територію Баштанського, Миколаївського та Вознесенського районів та збережені степові ландшафти басейну річки Громоклія та частково правого берега долини Інгулу.

"Ця територія – одна з найбільш досліджених, а басейн річки Громоклія один з найбільш збережених басейнів Північно-Західного Причорномор'я. Тут 23 види рослин занесені до Червоної книги України, 13 – до регіонального червоного списку Миколаївщини та один вид – до Резолюції 6-ї Бернської конвенції", – кажуть активісти.

У цих краях відзначено понад 80 видів птахів, а герпетофауна, сукупність плазунів та земноводних, представлена 12 видами, більшість із них рідкісні.

"Березанський" парк охоплюватиме Березанський лиман із прилеглими до нього степовими схилами, гирлову частину маленького Бейкульського лиману та степи у долинах річок Березань та Сасик.

На цій території представлені степи, луки, чагарники, піски, водоймища, солончаки. Тут збереглася ковила волосиста, занесена до Зеленої книги України. Також представлені ендеміки тюльпан південнобузький, скіфський бійок, мінуарція південнобузька. У складі проектованого нацпарку є 25 видів рослин, що охороняються: один вид включений до Резолюції № 6 Бернської конвенції, 15 видів включений до Червоної книги України та вісім видів до Червоного списку Миколаївської області.

А ще на цій території найбільша локальна популяція запашного тюльпана Миколаївської області, а в Березанському лимані водяться 62 види риб, у тому числі червонокнижні білуга, севрюга, осетр, лосось, вугор європейський. Також тут водяться три рідкісні види плазунів: полоз жовтобрюховий сарматський полоз, ящірка зелена. Є й чимало птахів – від пелікана кучерявого та жовтої чаплі до гоголя.