На росії заборонили новий фільм Сокурова «Казка» про потойбічне життя Сталіна

Коментарi:

Мінкульт Росії відмовив фільму режисера Олександра Сокурова "Казка" у видачі прокатного посвідчення.

Як підставу такого рішення у постанові відомства зазначені "інші випадки".

"Сказка" – фільм російсько-бельгійського виробництва, який у фантастичній формі оповідає про події Другої світової війни.

За сюжетом "Казки", Сталін, Черчілль, Гітлер та Муссоліні зустрічаються у потойбічному світі. Сам Сокуров описує свій фільм як "казкова історія, фантастична... про події Другої світової війни".

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сокуров виступав проти війни і підтримував російських політв'язнів. Він підписував відкриті листи з вимогою зупинити війну та скасувати страту в так званій "ДНР", брав участь у вечорі листів політв'язням.

Фільм знімався без участі російських акторів та залучення російського фінансування. Режисер відмовився демонструвати картину на Канському кінофестивалі 2022 року. При цьому організатори фестивалю заявляли, що не прийматимуть російську делегацію через вторгнення рф до України, але ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що Сокуров та деякі інші режисери отримали особисте запрошення на фестиваль "незалежно від політичної обстановки".

Прем'єра "Казки" відбулася 6 серпня на кінофестивалі у Локарно. Сокуров заявляв, що ця картина стане його останньою.