Чому майбутні пенсіонери можуть неправильно порахувати розмір виплат: як у ПФУ розраховують пенсію

Коментарi:

Одним із найважливіших параметрів для визначення розміру пенсії є індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Найчастіше майбутні пенсіонери намагаються заздалегідь підрахувати розмір майбутньої виплати. Але очікуваний результат не завжди збігається із розміром пенсії, призначеної ним Пенсійним фондом. Профільний портал На пенсії пояснив чому так відбувається.

Дані про середню заробітну плату, оприлюднені Державною службою статистики, та дані про середню зарплату, які оприлюднює ПФУ, суттєво відрізняються. Наприклад, за даними Держстату, середня зарплата минулого року становила 14587 гривень, а за даними ПФУ – 13376,21 гривні.

Справа в тому, що у ПФУ своя методика розрахунку, і цей показник правильно називається так: «середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка, згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», враховується для обчислення пенсії». Відповідні дані щокварталу оприлюднюються на сайті ПФУ.

Щодо даних про середню зарплату до 2003 року, то вони затверджені окремою постановою Кабінету Міністрів «Про заходи щодо покращення пенсійного забезпечення громадян» від 20.11.2003 №1783.