У Миколаєві міськрада купила квартири для військових у фірми, яку підозрюють у розкраданні грошей на житлі для Міноборони

Коментарi:

Миколаївська міська рада за 8 млн грн придбала у новобудові 4 квартири для військовослужбовців. Житло купили у компанії “Парадіз-Інвест”, пов’язаної зі скандальним підприємцем Олексієм Пеліпасом.

Фірма фігурує у кримінальній справі про розкрадання коштів Міністерства оборони під час закупівлі житла у 2020 році. Ця компанія, за даними слідства, штучно завищувала фактичну вартість житла.

Про це повідомляє Nikcenter.

Як відомо, на придбання житла військовим місцева влада виділила 200 млн грн. Кандидатури військовослужбовців на отримання житла подавали в клопотаннях командири.

У відповіді на запит журналістів виконавчий комітет повідомив, що квартири для закупівлі обирали не через тендер, а за результатами розгляду комісії. Пріоритетом у виборі нібито була вартість одного квадратного метра загальної площі житла.

Квартири, які у подальшому будуть передані військовим та їхнім родинам, придбали в комунальну власність. За даними порталу використання публічних коштів, їхня площа складає по 71 кв. м. Вартість житла – 1 млн 990 тис. грн, сукупно – майже 8 млн грн.

Продавцем нерухомості стала місцева компанія “Парадіз-Інвест”. Примітно, що навесні 2023 року Миколаївська міська рада через суд вимагала від неї сплату майже 840 тис. грн передбаченого законодавством пайового внеску. Це кошти, які забудовники повинні були сплачувати до місцевого бюджету на розвиток інфраструктури міста.

Слідчі Нацполіції підозрюють керівництво “Парадіз-Інвест” в організації схеми з розкрадання коштів Міністерства оборони. Йдеться про закупівлю 28 квартир для військових на умовах пайової участі у Миколаєві на суму 37,8 млн грн у 2020 році. Як вважає слідство, компанія “Парадіз-Інвест” та ще три пов’язані з нею фірми штучно завищували фактичну вартість житла.

Крім цього, в матеріалах судової справи вказується, що закуплені квартири за договором мали підготувати до проживання військових. Однак на час закупівлі багатоповерхівка, де вони розташовані, навіть не була введена в експлуатацію.

На час будівництва та підписання договору з міськрадою власницею фірми була Ганна Прончак. Вона значиться співвласницею ще кількох компаній родини відомого у Миколаєві підприємця Олексія Пеліпаса.

Через місяць після придбання квартир міською радою “Парадіз-Інвест” чомусь змінила назву на “Райтека”, а місце реєстрації – з Миколаєва на Київ. Зараз її власником значиться громадянин Казахстану Дідар Амантаєв.

Починаючи з 2000-х років, Олексій Пеліпас задешево отримував у Миколаєві значну кількість комунального майна та земельних ділянок.