Ізраїль вимагає відставки генсека ООН після заяви про «небезпідставний» напад ХАМАС

Коментарi:

Постійний представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан закликав відправити у відставку голову організації Антоніу Гутерріша після його слів про напад бойовиків ХАМАСу на Ізраїль.

«Генеральний секретар, який з розумінням ставиться до масових вбивств дітей, жінок та старих людей, не вартий очолювати ООН. Я закликаю його негайно піти у відставку. <...> Просто немає слів», — написав у соцмережі X (раніше Twitter) Ердан.

Він також повідомив, що Ізраїль припинить видавати візи посадовцям ООН у зв’язку з позицією генсека. «Ми вже відмовили у візі заступнику генерального секретаря з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу. Настав час дати їм урок», — наголосив Ердан.

У свою чергу у МЗС Ізраїлю підтримали заклик до відставки Гутерріша, а глава відомства Елі Коен скасував заплановану зустріч із генсеком ООН.

Скандал викликали слова Гутерріша, які він сказав на засіданні Ради безпеки організації. Гутерріш зазначив, що напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня був «жахливим», але «не виник на порожньому місці».

«Палестинський народ протягом 56 років зазнав задушливої окупації. Вони бачили, як їхня земля неухильно поглинається поселеннями і зазнає насильства; їхня економіка задушена; їхні люди були переміщені, а їхні будинки знесено. Їхні сподівання на політичне рішення їхнього тяжкого становища тануть», — сказав генсек ООН.

Він зазначив, що бомбардування та блокада Гази є «колективним покаранням палестинського народу» і порушують міжнародне право. Гутерріш закликав Ізраїль припинити вогонь, щоб закінчити «страждання» у Газі.

Після заклику представників Ізраїлю піти у відставку та відмови видавати візи співробітникам ООН Гутерріш написав у соцмережі X примирливий пост: «Незадоволення палестинського народу не може виправдати жахливі напади ХАМАС», — і ще раз повторив, що атаки бойовиків «не можуть виправдати колективне покарання палестинського народу ».

Після нападу ХАМАС на Ізраїль Гутерріш прибув на Близький Схід та відвідав пункт пропуску Рафах на кордоні сектора Гази та Єгипту. Він також взяв участь у Каїрському саміті світу. Генсек ООН закликав забезпечити доставку гуманітарних вантажів до Гази, якнайшвидше звільнити заручників, яких утримують бойовики ХАМАС, та припинити вогонь.