У Лондоні у кремлівського олігарха зі Львова Фрідмана відібрали особистого водія

Коментарi:

Мільярдер сидить у Москві

Лондонський Високий суд відмовився задовольнити позов співвласника «Альфа-груп» Михайла Фрідмана, який домагався скасування заборони використання своїх заморожених коштів для обслуговування особняка на півночі британської столиці.

Фрідман, який потрапив під британські санкції через вторгнення Росії до України, хотів щомісяця витрачати 30 тис. фунтів на свій вікторіанський особняк, відомий як Athlone House. Серед іншого у ньому зберігається велика колекція творів мистецтва, які належать Фрідману; її вартість оцінюється в 44 млн. фунтів.

Фрідман купив особняк Athlone House у 2016 році. За даними британської преси, він витратив на нього 65 млн. фунтів. Збудований у XIX столітті будинок знаходиться в районі Хайгейт на півночі Лондона.

Під час суду з'ясувалося, що Фрідман більше не просить дозволити йому оплачувати роботу водія. Як сказали адвокати, бізнесмен залишив Велику Британію і «може користуватися громадським транспортом».

Представники Фрідмана також сказали судді, що бізнесмен планує повернутися до Британії, але це неможливо, оскільки він включений до списку санкцій і в'їзд до країни йому заборонено.

Проте суд раніше дозволив Фрідману спрямовувати на утримання особняка значні суми 760 тис. фунтів на рік, а також близько 1,4 млн. фунтів для покриття боргів.

На суді з'ясувалося, що бізнесмен залишив Велику Британію і спочатку вирушив до Ізраїлю, а потім опинився в Москві.

Уродженець Львова Михайло Фрідман залишив рф після початку вторгнення в Україну, проте незабаром потрапив під санкції ЄС та Великобританії, а в серпні 2023 року його включили ще й до списку санкцій США.

Британський уряд називав Фрідмана «прокремлівським олігархом», тісно пов'язаним із путіним.

В Україні, де Фрідман також володіє різними активами, звинувачують його у фінансуванні російських військ, а також у виведенні в офшори майже 19 мільйонів доларів. Нещодавно там націоналізували Sense Bank, що належав йому.

Навесні стало відомо, що Фрідман та його партнер Петро Авен прагнуть продати свої частки в Альфа-банку — насамперед, щоб спробувати зняти санкції. Тоді джерело газети Financial Times говорило, що вони готові заради цього на все.