Північнокорейські снаряди дозволили росії перейти у наступ на сході України

Коментарi:

Звернення росії за військовою допомогою до КНДР багатьма сприйняли з усмішкою: країна, яка претендує на статус світової держави, просить дати їй снаряди одну з найбідніших країн світу.

Сміятися не варто, сказали в підкасті на порталі War on the Rocks військовий експерт Раян Еванс і старший науковий співробітник Центру Карнегі з вивчення росії та Євразії Майкл Кофман. "У Північної Кореї неймовірна кількість артилерії – цей крок може стати вирішальним" на нинішньому етапі протистояння, зазначили вони 18 жовтня: росія намагається до початку зими перехопити ініціативу, і північнокорейські снаряди їй у цьому допомагають.

Російські судна почали вивозити контейнери – мабуть, зі зброєю – з Північної Кореї до Приморського краю з середини серпня, у вересні ці контейнери стали прибувати залізницею на склад озброєнь у місті Тихорецьк Краснодарського краю. Це показав аналіз супутникових знімків, про результати якого повідомляли британський Королівський об'єднаний інститут оборонних досліджень та представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Крім того, у вересні різко активізувався рух вантажних поїздів на станції «Туманган» – єдиний прикордонний залізничний переход між КНДР та росією, з'ясував американський аналітичний центр Beyond Parallel.

Військова співпраця двох країн пережила друге народження після візиту міністра оборони Сергія Шойгу до Пхеньяна наприкінці липня та зустрічі північнокорейського лідера Кім Чен Іна з Володимиром Путіним у середині вересня.

Надходження снарядів із КНДР відіграли визначальну роль у тому, що росія розпочала наступ на донецькому фронті, намагаючись захопити Авдіївку на південному сході та Куп'янськ – на північному сході, пише El Pais в аналізі поточної ситуації з посиланням на військових експертів. Посилаючи підрозділи на так званий «м'ясний штурм», російська армія наражає українські позиції на безупинні артилерійські обстріли.

Атаки на Авдіївку розпочалися 10 жовтня.

«Боєприпаси, що прибули з Північної Кореї, [стали вирішальним фактором] в Авдіївці, – сказав Джон Хелін з фінської групи військової інформації Black Bird. – І росіяни отримають набагато більше, ніж вони вже мають».

Штурм стратегічної залізничної розв'язки «Куп'янськ-Вузловий» йде цілодобово, «ворог... намагається взяти в оточення Куп'янськ», говорив 24 жовтня в ефірі «Радіо Свобода» командир підрозділу розвідки Сухопутних військ ЗСУ Денис Ярославський: «Ми не відчуваємо, що ворога меньшає... Ситуація дуже важка».

КНДР, яка з 1950 р. офіційно перебуває у стані війни з Південною Кореєю, у великих кількостях виробляє та зберігає два види озброєнь, які активно застосовують російські війська в Україні. Це зроблені на радянський зразок 122-міліметрові снаряди для гаубиць та ракети того ж калібру для реактивної системи залпового вогню «Град». За словами американських чиновників і експертів, росії також потрібні пускові установки для ракет і засоби артилерії, які є у Північної Кореї.