В Узбекистані вперше засудили до тюремного терміну найманця з війни в Україні

Коментарi:

Суд в Узбекистані засудив до п'яти років позбавлення волі 38-річного Ільдара Хайруліна за несення служби до армії самопроголошеної Донецької народної республіки.

За інформацією наданою слідством, Хайрулін брав участь у бойових діях на території України у 2014–2015 роках, повідомляє Радіо Свобода.

Суд кваліфікував його діяльність як найманство відповідно до статті 154 Кримінального кодексу Республіки Узбекистан. У ході розслідування було виявлено скріншоти з телефону Хайруліна, які підтверджують, що він «давав інформацію про воєнні дії» в Україні та «пересувався з метою участі у воєнних діях».

Родичі засудженого заперечують звинувачення, стверджуючи, що на момент звинувачення Хайрулін перебував у Росії і не брав участі в бойових діях в Україні. Старший брат Ленур Давлетшин заявив, що фотографію, опубліковану на «Миротворці», було зроблено на території Росії, а на руках Хайруліна не вогнепальну зброю, а пневматичну.

Цей випадок став першим відомим в Узбекистані про ухвалення вироку громадянинові країни за участь у бойових діях на території України. Раніше узбецька влада заявляла про невизнання незалежності самопроголошених Донецької та Луганської народних республік та підтримувала територіальну цілісність України. Агентство із зовнішньої трудової міграції попереджало, що за законодавством Узбекистану найманство карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

У 2022 році центр журналістських розслідувань MediaHub опублікував розслідування про вербування узбеків та киргизів на війну в Україні через приватну військову компанію (ПВК) «Вагнер». Здобувачам обіцяли 100 тисяч рублів та допомогу в отриманні російського громадянства.