Головком ЗСУ Залужний заявив про безвихідь у війні та ризик затягування конфлікту на роки

Коментарi:

Війна України та Росії «зайшла в глухий кут» і ризикує затягнутися на довгі роки без проривів з обох боків, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

«Як і в Першу світову війну, ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут. <...> Глибокого та гарного прориву, швидше за все, не буде», — сказав Залужний в інтерв'ю The Economist.

За його словами, він розраховував, що зможе зупинити Росію, знекровивши її війська, але це була помилка. «Росія втратила вбитими щонайменше 150 тисяч людей. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну», – зазначив Залужний. Однак у Росії життя коштує дешево, а президент РФ Володимир Путін орієнтується на Першу та Другу світові війни, у яких країна втратила десятки мільйонів людей, додав головком.

При плануванні контрнаступу Залужний виходив із того, що ЗСУ рухатимуться зі швидкістю 30 км на день, прориваючи російські оборонні лінії. «Чотири місяці нам мало вистачити, щоб дістатися Криму, повоювати в Криму, повернутися з Криму і знову входити і виходити», — каже український генерал. Натомість він спостерігав, як українська армія застрягла на мінних полях під ударами російської артилерії.

«Спочатку я подумав, що з нашими командирами щось не так, тож поміняв деяких із них. Потім я подумав, можливо, наші солдати не годяться, тому я перевів солдатів у деякі бригади», – розповів Залужний. Але, за його словами, перестановки не дали результату. Тоді він згадав про книгу радянського генерал-майора Павла Смирнова «Прорив укріплених ліній оборони» 1941 року, де аналізувалися битви Першої світової війни.

"І не пройшовши навіть половини шляху, я зрозумів, що ми знаходимося саме там, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку сьогодні привів у ступор і нас, і наших ворогів", – зазначив Залужний.

За його словами, щоб вийти з глухого кута, українській армії «потрібно щось нове, наприклад порох, який винайшли китайці і який ми досі використовуємо, щоб вбивати один одного». Залужний закликав зробити інновації в галузі безпілотників, радіоелектронної боротьби та обладнання для розмінування, включаючи нові роботизовані рішення.

«Нам необхідно використати міць, закладену в нових технологіях», – наголосив головком ЗСУ. Він додав, що поки він не має нових технологій, він намагається не дати війні перейти в окопи. "Найбільший ризик позиційної війни на виснаження полягає в тому, що вона може затягнутися на роки і втомити українську державу", – сказав Залужний. Генерал нагадав, що до Першої світової війни втрутилися заколоти, перш ніж технології змогли щось змінити.

Чим довше продовжуватиметься війна, тим важче Україні її вестиме, підкреслив головком ВСУ. «Нам потрібно шукати це рішення, нам потрібно знайти цей порох, швидко освоїти його та використати для якнайшвидшої перемоги. Тому що рано чи пізно ми виявимо, що у нас просто не вистачає людей для боротьби», — сказав Залужний.

Раніше газета The Times написала про розбіжності між головкомом ЗСУ Залужним та президентом України Володимиром Зеленським. За словами українських джерел видання, Залужний вважає, що настав час зупиняти і що Україні потрібно зосередитися на обороні. Проте Зеленський дотримується іншої думки. При цьому український президент усвідомлює, що терпіння Заходу щодо його позиції щодо повернення всіх територій, які Росія анексувала з 2014 року, «обмежено».