У Миколаєві художниця із Херсона Оксана Оснач показала картини, намальовані в окупації

Коментарi:

У міській виставковій залі відкрилась виставка «Живопис. Іхтіс – Чумацька ікона на рибі». В експозиції представлені роботи Оксани Осмач. Частина з них була створена, коли місто перебувало під російською окупацією. Це не могла не відбитися на характері робіт.

«Виставка складається з двох частин. Одна – краєзнавча, яка несе просвітницьку місію. До неї увійшли чумацькі ікони, зображені на рибі», – розповідає Оксана Оснач.

На момент вторгнення росії і у перші тижні окупації ікони на камбалі знаходились у Херсонському краєзнавчому музеї. Саме тоді відбувалась перша виставка. Коли стало зрозуміло, що експонати можуть бути розкрадені, колекцію вивезли.

До другої частини увійшли 17 картин, десять із них були намальовані під час окупації Херсона. На одній з картин художниця зобразила морського піхотинця, учасника оборони Маріуполя Сергія Волинського.

У Миколаєві експозицію можна переглянути до кінця листопада. Співавтором проєкту виступив херсонський митець Андрій Лопушинський. Цю ж виставку побачать в ірландському місті Калгарі.

Відзначимо, що це перший вернісаж за часів війни у виставковій залі на вулиці Соборній. Вона була закрита на ремонт, оскільки її пошкодили російські окупанти під час обстрілу. Ремонтували виставкову залу за кошти місцевого бюджету, повідомили в Миколаївській міській раді.