ВНЖ Італії: можливості, переваги. Які категорії осіб можуть отримати дозвіл на проживання

Коментарi:

Що дає ВНЖ Італії для життя, бізнесу, мандрівок. Методи оформлення ВНЖ Італії. Які типи ВНЖ існують у країні: для інвесторів, фінансово незалежних фахівців. Перспективи набуття громадянства

Італія – країна ЄС із унікальною культурою, розвиненою економікою, першокласною інфраструктурою, широкими можливостями для різних сфер життя. У регіоні проживають близько 6 млн. емігрантів. Щоб отримати право на тривале проживання в цій країні та можливість користуватись її благами, необхідно отримати ВНЖ – permesso di soggiorno.

Що дає ВНЖ Італії інвестору

Оформлення італійського ВНЖ

Для в'їзду в країну релоканти вимагають візу D в консульстві і Nulla Osta (сертифікат про відсутність перешкод на в'їзд до країни), купують або орендують нерухомість в Італії. Документи можна оформити відразу для заявника, його подружжя (а), матеріально залежних дітей і, в деяких випадках, батьків.

ВНЖ за інвестиції – оптимальний спосіб для переїзду до Італії

Найшвидше (у строк від 3 міс.) посвідка на проживання Італії можна отримати через участь в інвестиційній програмі. Для цього необхідно купити:

  • акції у стартапі на €250000.

  • частку у компанії на €500000.

  • держоблігації на €2 млн.

Також можна зробити благодійний внесок на €1 млн. Крім того, заявник повинен підтвердити свій дохід від €8500/рік. Термін дії «золотої візи» – 2 роки із можливою пролонгацією ще на 3.

Інші способи переїзду до Італії

Плюсом імміграційної системи Італії є те, що ВНЖ може отримати досить широке коло людей, у т.ч.

  • Фінансово-незалежні особи (residenza elettiva). Умова – пасивний віддалений дохід від €2580/міс. Тому ВНЖ не можна працювати і вести бізнес у країні.

  • Засновники компаній. Вимога – отримання ІПН, ліцензії, наявність капіталу від €500000 та бізнес-плану.

  • Кваліфіковані спеціалісти. Отримують "блакитну карту" або Lavoro Casi Particolari Previst. Видається топ-менеджерам із зарплатою від €32000/рік, викладачам тощо, а також їхнім близьким.

  • Подружжя, дітей, батьків резидента чи громадянина Італії з возз'єднання сім'ї.

Статус ВНЖ необхідно підтримувати перебуванням у межах країни від 183 днів на рік.

Переваги ВНЖ Італії для життя, бізнесу, подорожей

Італійська економіка – третя за величиною ЄС. При цьому країна одна з найдешевших для проживання в Європі. Зокрема, завдяки невисоким цінам на оренду житла, продукти (оскільки в країні розвинений аграрний сектор).

З ВНЖ Італії за інвестиції (та іншими типами статусу) відпадає необхідність оформлення Шенгенської візи – можна подорожувати цією територією без обмежень. Крім того, статус дозволяє:

  • Через 5 років після отримання ВНЖ запитувати ПМП, ще через 5 років – громадянство (без відмови від першого).

  • Відкривати рахунки не лише у банках Італії, а й ЄС. Європейські фінансові установи страхують вкладників на €100 000.

  • Реєструвати та розвивати компанії (якщо це не заборонено типом ВНЖ, наприклад, для фінансово незалежних).

  • Оптимізувати фіскальні витрати. Так, за програмою Regime Impatriati, самозайняті та працюючі за наймом можуть отримати знижку на податки до 90% на 5-10 років. Заможним резидентам доступний статус Res Non Dom, за яким сплата €100000/рік замінює решту зборів.

  • Вчитися у місцевих ВНЗ. Дошкільна та шкільна освіта в Італії безкоштовна. Діти резидентів можуть одержати його нарівні з місцевими жителями.

  • Обслуговуватись за медстрахуванням у клініках країни. У державних – безкоштовно або з покриттям більшої частини вартості лікування.

  • Отримати права водія місцевого зразка (за наявності carta d'identità – італійського посвідчення особи).

З подвійним громадянством Італії доступні 173 країни для вільного відвідування, зокрема Японія, США, Канада, Єгипет, Карибський басейн (докладний рейтинг – на immigrantinvest.com). Паспорт видається після мовного іспиту B1.

Зацікавленим у бізнес-імміграції Злата Ерлах, експерт із громадянства та ВНЖ за інвестиції з компанії «Іммігрант Інвест», рекомендує звернути увагу також на інвестиційні візи США. EB-5 передбачає вкладення в компанії від $800000 і через 5 років дозволяє вимагати американський паспорт.

Італійська ВНЖ відрізняється простотою оформлення. З ПМП можна жити на її території безлімітно. Ті, хто отримає громадянство Італії, зможуть передати його у спадок. Статус прирівнює його власника до громадянина ЄС.