Близько 80 тисяч українських солдатів пройшли бойову підготовку на Заході

Коментарi:

Західним країнам не вдається забезпечити Україну озброєннями, необхідними для звільнення окупованих територій, але змогли налагодити масштабну бойову підготовку військовослужбовців.

З початку війни до кінця цього року на тренувальних базах у Європі навчання пройдуть загалом близько 84 000 осіб, пише Associated Press.

Агентство побувало на військовій базі у Франції, де новобранці зараз закінчують чотиритижневий курс. За словами інструктора, солдати, які проходять підготовку, ще не були на лінії фронту, бойовий досвід є тільки у офіцерів.

Франція, яка цього року підготувала 7000 українських солдатів (одних у Польщі, інших на власних базах), – одна з 24 країн Євросоюзу, які допомагають Збройним силам України. Разом із Норвегією вони спочатку планували до кінця цього року підготувати 15 000 українських військовослужбовців, але у підсумку, за даними Єврокомісії, їхня кількість становитиме 35 000.

Американські інструктори на своїх європейських базах, переважно в Німеччині, тренували 18 000 осіб, заплановані курси ще для 1000.

Безпрецедентну з часів Другої світової війни програму реалізувала Великобританія: за 17 місяців підготовку пройшли 30 тисяч осіб.

До початку українського контрнаступу, який розпочався у червні, західні країни навчили майже 60 000 військовослужбовців ЗСУ. Про це повідомляв тодішній голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генерал Марк Міллі. Але мінні поля та ешелонована оборона російських військ не дозволили ЗСУ досягти значних успіхів у звільненні захоплених територій. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нещодавно визнав, що бойові дії зайшли в глухий кут.

Війна стала позиційною, і програму навчання треба міняти. «Добре видно, що лінія фронту в Україні практично застигла, воюючі сторони використовують дуже схожі доктрини, – каже французький інструктор. – Тому один із ключових моментів у спробі подолати цю інерцію – розробка схем маневрування, здатних стурбувати і навіть потрясти супротивника».

За словами Залужного, причина глухого кута полягає в тому, що сторони конфлікту досягли однакового рівня розвитку технологій, і для виходу з нього української армії потрібні технологічні інновації. Для проведення масштабної операції за участю різних пологів військ, до якої українців навесні готували американські інструктори, Україні не вистачало переваг у повітрі. Тепер там сподіваються, що забезпечити його допоможуть винищувачі F-16, які починають постачати Нідерланди, Данія та США.

Саме сьогодні у Румунії відкрився центр підготовки українських пілотів. Минулого тижня президент Володимир Зеленський повідомив, що п'ять нідерландських F-16 вже прибули, ще сім мають прибути незабаром. Щоправда, льотчики будуть готові пілотувати винищувачі лише до наступного літа.