Російський завод в «Алабузі» випускає за місяць по 200 іранських дронів Shahed

Коментарi:

Напередодні зими "шахедів" у ворога практично вдвічі більше, ніж торік. І значна частина з них має покращені характеристики

Будівництво заводу з випуску іранських дронів в особливій економічній зоні Росії «Алабуга» йде за планом, і нові потужності, що вводяться в дію, дозволяють розширювати виробництво.

Щомісячний випуск наближається до 200 безпілотників, а до кінця жовтня на український фронт мали вирушити вже 1416 апаратів.

Про це йдеться у доповіді американського Інституту науки та міжнародної безпеки (ISIS), яка вивчила супутникові знімки та внутрішню документацію заводу в ЕВЗ «Алабуга» в Татарстані.

Збірка дронів Shahed-136, що доставляються з Ірану (часто застосовуються російськими військами для ударів по українських об'єктах під назвою «Герань-2») почалася в лютому 2023 р. У травні на заводі стали випускати корпуси для них, а в лютому 2024 р. має додатися виробництво "начинки" – навігаційних приладів, двигунів, пропелерів, обладнання для придушення перешкод.

Після цього завод має вийти на рівень виробництва 226 дронів на місяць і до вересня 2025 р., за контрактом з Міністерством оборони, випустити загалом 6000 безпілотників.

У квітні 2021 р. Білий дім оприлюднив перші супутникові знімки двох корпусів в «Алабузі», де налагоджувалося виробництво дронів. З того часу, судячи з знімків від 15 вересня, до одного з них додалася прибудова, що точно відповідає приміщенню з п'ятьма стендами для випробувань двигунів, зображеному на плані-схемі, що міститься в заводській документації. Крім того, знімок одного з корпусів, де здійснюється виробництво, «точно» відповідає плану-схемі, яким з ISIS поділилася газета The Washington Post. Це «свідчить про те, що "Алабуга" успішно реалізує свої виробничі плани, які мають на увазі не лише застосування іранських виробничих процесів, але також їх покращення та раціоналізацію з кінцевою метою покращити характеристики дронів», йдеться у доповіді.

Про те, що виробництво вже активно йде і розширюється, свідчать близько 350 автомобілів співробітників заводу на парковці поряд з одним із корпусів та більше дюжини машин керівництва на окремій стоянці. Навколо корпусів зводиться бетонний паркан із КПП, хоча досі жодних обмежень на пересування у зоні, де працюють комерційні підприємства, не було, зазначає ISIS.

Минулої зими російські війська випустили українськими енергостанціями близько тисячі ракет різних типів, до цієї зими накопичено приблизно стільки ж, зазначає Олександр Кочетков, у минулому інженер-конструктор українського КБ «Південне», яке розробляє ракетно-космічну техніку. «А ось "шахедів" у ворога практично вдвічі більше, ніж торік. І значна частина з них має покращені характеристики – їх складніше засікти за допомогою радіолокаторів та іншими способами», – пише він.

Зима наближається, виробництво в «Алабузі» зростає, і очікується, що Росія незабаром почне завдавати інтенсивних ударів дронами Shahed-136 по критичних об'єктах енергетичної інфраструктури України, створюючи нестерпні умови для життя цивільного населення, зазначається в доповіді ISIS. Тим часом проти «Алабуги» та інших структур, які працюють в ОЕЗ і беруть участь у будівництві заводу, не діють жодні санкції, зазначають експерти інституту: головний і давно назрілий крок – США та їхні союзники мають запровадити санкції проти «Алабуги» та пов'язаних із нею компаній .