Байден та Сі Цзіньпін розпочали зустріч у Сан-Франциско

Коментарi:

"Відносини Китаю та США – найважливіші двосторонні відносини у світі.

Президент США Джо Байден та китайський лідер Сі Цзіньпіна у Сан-Франциско тепло вітали один одного на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Це їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.

Зустріч американського та китайського лідерів відбувається у маєтку Filoli Historic House & Garden, побудованому на початку ХХ століття.

У заяві перед зустріччю Байден наголосив на необхідності підтримки каналів комунікації між двома державами, у тому числі і на найвищому рівні, "без хибних уявлень та непорозумінь". Він також наголосив на необхідності співпрацювати у питаннях зміни клімату, протидії наркоторгівлі та розвитку штучного інтелекту.

У свою чергу лідер Китаю наголосив на непростому характері відносин Пекіна з Вашингтоном за останні 50 років, які, "незважаючи на перипетії, продовжують рухатися вперед".

"Для двох великих країн, таких як Китай та Сполучені Штати, повернутись спиною один до одного – не варіант. Одна сторона нездатна перевершити іншу, а конфлікт та конфронтація несуть нестерпні наслідки для обох сторін", – додав Сі.

Востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачилися на полях саміту "Групи двадцяти" у листопаді 2022 року, а до Штатів китайський лідер не приїжджав останні чотири роки, насамперед через пандемію коронавірусу.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що його метою під час переговорів із главою Китаю Сі Цзіньпіном є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включаючи контакти між військовими.

Між обома країнами останніми роками виникли непрості відносини через загострення геополітичних протиріч у Південно-Східній Азії, зокрема питання Тайваню, економічної конкуренції, а також повномасштабного вторгнення рф до України.