Байден та Сі Цзіньпін прибули до Сан-Франциско

Коментарi:

Президент Китаю Сі Цзіньпін розпочав свій перший візит до Сполучених Штатів за шість років.

У середу вранці Сі, який востаннє відвідував США у 2017 році, має зустрітися з Джо Байденом у Сан-Франциско, а потім відвідати щорічний саміт форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Ця зустріч стане першою особистою зустріччю лідерів США та Китаю за рік, і офіційні особи США розглядають її як можливість зменшити напругу в тому, що багато хто називає найнебезпечнішим суперництвом у світі.

На злітній смузі Сі Цзіньпіна зустрічали, зокрема, міністр фінансів Джанет Йеллен та посол США у Китаї Ніколас Бернс.

Після прибуття Сі Цзіньпін помахав рукою з трапу свого літака Air China щоб привітати офіційних осіб США, потім сів у свій китайський лімузин Hongqi, або «Червоний прапор», і вирушив з аеропорту до Сан-Франциско, де очікуються демонстрації як за, так і проти його візиту.

Переговори, як очікується, торкнуться цілої низки міжнародних тем, у тому числі війну в Україні, воєнний конфлікт між Ізраїлем та угрупуванням ХАМАС.

В адміністрації американського лідера напередодні саміту заявляли, що жодних великих домовленостей за підсумками цих переговорів не очікується.

"Мета – у тому, щоб керувати конкуренцією, яка існує між нашими країнами, не допускати ризику конфліктів і працювати над тим, щоб канали комунікації були відкриті", – заявляли в адміністрації США у відповідь на запити американських ЗМІ.

Сам китайський лідер у жовтні під час візиту делегації конгресменів США до Китаю заявив, що "є тисяча причин, щоб покращити відносини США та Китаю, і немає причин для того, щоб погіршити їх".

Крім того, у Білому домі повідомили The Financial Times, що спільної заяви двох лідерів також, ймовірно, не буде опубліковано.

За словами західних експертів, переговори між Байденом і Сі Цзіньпіном можуть бути напруженими, головним чином, через дві теми – ситуацію навколо Тайваню і майбутніх виборів президента США, в які, на думку Вашингтона, може спробувати втрутитися Пекін.

За словами радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана, питання про поновлення контактів між американськими та китайськими військовими стане одним із пріоритетних для Байдена на зустрічі із Сі Цзіньпіном.

Контакти між двома країнами з військової лінії було перервано після того, як США збили над своєю територією китайський аеростат у лютому 2023 року. Після цього Китай відхилив кілька спроб американських військових керівників зв'язатися із китайськими колегами по телефону.

Зустріч президента США та голови КНР пройде "на полях" саміту АСЕАН, який цього року відбувається у Каліфорнії.

Непримиренні вороги на світовій арені, США та Китай отримали шанс на порозуміння, пише журналіст Орест Сохар. Цей шанс для них створює Дональд Трамп — його повернення до влади однаково неприйнятне як Байдену, так і Сі Цзіньпіну.

15 листопада лідери США та КНР зустрінуться у Сан-Франциско та зможуть очно з'ясовувати, кого з них більше лякає ймовірна перемога Дональда Трампа на президентських виборах: і кожному є що сказати.

Для Китаю повернення еклектичного мільярдера до Овального кабінету означає новий виток конфлікту зі США, але вже "по-справжньому". Трамп вважає Московію дрібною проблемою для Вашингтона, тому схильний домовлятися з нею (тобто йти на поступки), щоб зосередитися на головній меті своєї зовнішньої агресії — на КНР.

Саме Трамп розпочав торговельну війну з Китаєм у свою першу каденцію: запровадив мита на китайські товари, заборонив інвестиції в технологічні компанії КНР та розпочав розслідування щодо китайської торгівлі.